2.2.09

Obamamma, Bad Bank en Roodtijd

Column: Wat een week! (19 januari 2009)

Hebt u het goede nieuws ook gemist? In de afgelopen dertig jaar is de lucht veel schoner geworden, zo bleek uit onderzoek van het KNMI en een Frans onderzoeksinstituut. Een van de bijkomende effecten hiervan is dat het aantal dagen met mist en nevel in Europa de afgelopen dertig jaar sterk is afgenomen. En nu komt het: “Mist en nevel houden zonnestralen tegen. Schonere lucht leidt daardoor indirect tot een hogere temperatuur overdag.” Nou, het lijkt mij duidelijk, we moeten kiezen: willen we de aarde opwarmen of willen we in vervuilde nevel lopen?

Over het weer gesproken: maandag 19 januari was de deprimerendste dag van het jaar. Het grote voordeel is: dan hebben we dat ook maar weer gehad. Vanaf nu kan al het nieuws alleen nog maar beter worden. Want veel vrolijks kreeg de nieuwsconsument ook niet voorgeschoteld: de economie krimpt in 2009 met 2%, de huizenprijzen zijn met 2% gedaald en de huizenverkoop is in de Duin- en Bollenstreek met 30% gedaald. Blijkbaar valt het dus nog wel mee met het tekort aan woningen hier in deze omgeving.

Ik vraag me trouwens af bij die cijfers over de economie die krimpt: dat is natuurlijk een gemiddelde. Dat betekent dat er mensen zijn die er (veel) meer op achteruit gaan, zoals werknemers die ontslagen worden. Maar er moeten dus ook mensen zijn die in 2009 (flink) meer gaan verdienen. Bijvoorbeeld: de verkopers van Obama-Tshirts, Obamabier en Obamapoppen (de Obamamma®, Obapappa® en Obababy®). In ieder geval is voor veel mensen 20 januari de mooiste dag van het jaar: Obama is ingezworen als President van de Verenigde Staten van Amerika. De hele wereld kijkt smachtend naar hem en hoopt, bidt en verwacht dat hij de verlossende redding zal zijn, zodat alle problemen smelten als sneeuw voor de zon. Misschien kan de “opwarmende aarde” hier ook een handje bij helpen.

Gevangenis

Over vrijheid van meningsuiting gesproken: Thailand zakt naar de onderste regionen van landen met een grote persvrijheid. Een AustraliĆ«r zit daar in de gevangenis na het schrijven van een boek, waarvan zeven(!) exemplaren zijn verkocht. In dit boek stonden drie regels over het liefdesleven van een niet nader genoemde Thaise Kroonprins. Hij heeft schuld bekend en moet drie jaar de gevangenis in en zijn cel delen met zestig andere gevangen. Dat is dus een jaar per regel. De reactie van deze Harry Nicolaides: “Truth is stranger than fiction!”

De Royal Bank of Scotland maakte de afgelopen week bekend dat zij een recordverlies hebben geleden: negen miljard euro. Daarbovenop komen nog eens 22 miljard euro aan afschrijvingen op slechte leningen. Er zijn dagen dat ik dit niet verdien. De Britse regering schiet financieel te hulp en investeert 200 miljard euro om slechte leningen onder te brengen in een zogeheten “Bad Bank”. Wanneer zou iemand eindelijk eens beseffen dat de oplossing van de bankencrisis niet ligt in het investeren van nog meer geld? De hele wijze van het bankensysteem moet radicaal omgegooid worden. Inderdaad, een nieuw Bretton-Woods dus. Een systeem waarbij banken non-profit opereren, er geen beloningssystemen zijn en het kortetermijndenken van aandeelhouders niet mag prevaleren.

Proef

En in Nederland wordt een proef gehouden met “wisselende maximum snelheden”. Weet u wat nou zo mooi is aan dit soort “proeven”: ze falen nooit en zijn altijd een succes. Dat komt namelijk omdat nooit van te voren bekend wordt gemaakt wat de te behalen doelstellingen moeten zijn. Zo kan een “proef” geruisloos worden omgezet in vast beleid. Het is begonnen op de A1 en dit hele systeem is natuurlijk puur een omzeiling om de wettelijk verplichte maximum snelheden kunstmatig omlaag te brengen. Minister Eurlings zegt dat het alleen wordt ingezet als het slecht weer is of als het druk is op de weg, maar met deze redenering heb ik grote twijfels. Bij slecht weer en grote drukte op de weg gaat de gemiddelde snelheid vanzelf al omlaag. Stoplichten werden oorspronkelijk ook enkel ingezet als veiligheidsmaatregel, maar nu worden ze te pas en te onpas op een wijze ingesteld, waarbij het autoverkeer langer voor rood licht moet wachten. Over milieuvervuiling gesproken: stel een onderzoek in naar de hoeveelheid uitlaatgassen die nodeloos in de lucht verdwijnen door de overbodige “roodtijd” van stoplichten in Nederland.
Het woord van de week: Ultrasenioren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten