16.2.09

Onrecht

Column: Wat een week!

Als er iets is waar ik niet tegen kan, dan is wel onrecht. Hoeveel van u lezers heeft in zijn of haar tienerjaren wel eens als grap met de kindertelefoon of 0611 gebeld? Hoewel het nu, na jaren van volwassenheid, flauw lijkt, was het toen spannend om het te gaan doen en vond je het grappig nadat het gebeurd was. Eenzelfde grap wilden twee jongens van 13 en 14 uit Weesp ook eens uithalen en ze besloten om een telefonisch dreigement naar een basisschool te uiten. Alleen hadden zij de pech dat in de week daarvoor een labiele man een niet zo aardige brief had verstuurd aan een Weesper basisschool.

Het gevolg: enkele dagen lang wordt door de lokale overheid paniek gezaaid onder de ouders en de leerlingen. Na een opsporingsbericht op televisie melden de twee jonge tieners zich vrijwillig bij de politie en bekennen dat ze dit telefoontje als tienergrap hadden gepleegd. Tot enkele jaren geleden zouden deze kinderen met een strenge vermaning weer naar huis gestuurd worden, maar blijkbaar leven we niet meer in deze tijden. Ze moesten blijven op het politiebureau en werden in een cel gezet. Sterker nog, een rechter oordeelde dat ze, “in het kader van onderzoek en voor hun eigen veiligheid” veertien dagen in hechtenis zouden moeten blijven.

Veertien dagen. Twee weken! Als je iemands toekomst wilt verpesten, dan is dit een goede eerste stap. Het besluit van de rechter was hoogst onverantwoordelijk en buiten alle proporties. Dit moet worden teruggedraaid.

Weet u het nog: de 799 voetbalsupporters die in april 2006 en masse werden aangehouden en onschuldig naar een politiebureau gebracht werden en daar werden opgesloten? Onder hen bevonden zich veel kinderen. De hoofdverantwoordelijken, oud-burgemeester Opstelten en de Rotterdamse korpschef Meijboom en oud-hoofdofficier van Justitie Van Brummen worden hiervoor niet verantwoordelijk geacht. Dit besloot het gerechtshof in Den Haag en hiermee stelde dit hof 85 arrestanten in het ongelijk. Volgens dat hof konden de drie bestuurders niet weten dat er zoveel mensen zouden worden gearresteerd. Is dat rechtspraak of is dat kromspraak?

Ander nieuws: een kinderhospice, waar extreem zieke kinderen worden verzorgd en, helaas, soms komen te overlijden, moet haar deuren sluiten. De reden: jaarlijks komt deze organisatie 600.000 euro tekort. Dat is nog eens onrecht: waar in de afgelopen weken en maanden miljardenbedragen over de tafel vliegen, zijn er geen luttele tonnen over voor de allerzwaksten onder ons.
Het woord van de week: JIPJOPbus.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen