2.2.09

Knetterende brommers en besneeuwde wegen

Column: Wat een week! (2 december 2008)

STREEK – Iedere week ontmoet ik veel interessante mensen met hun eigen verhaal. Hun insteek wordt wekelijks bericht in de lokale en regionale media. Maar wat moet een journalist wekelijks doen om de kranten te “voeden” met artikelen? Om het 3-jarig bestaan van deze blog en het 4.000ste artikel van mijn hand te vieren, begin ik met een column die inzicht geeft in het reilen en zeilen van m’n werkzaamheden. Nou ja, geeft het maar een reden: ik had gewoon zin om een column te beginnen.

Deze week begint met een zin waarin drie keer het woord ‘Berg’ in voorkomt. Maandagochtend 24 november had ik een interview met Bert Bergmans van de Willem van den Bergh Stichting die vertelde over het 25-jarig jubileum van de Berghdrummers. Hij is vanaf het begin betrokken bij deze band waarvan de leden intens genieten dat zij kunnen excelleren op muzikaal gebied. Bergmans zit op een tweesplitsing, zo liet hij weten: “Aan de ene kant zijn we op zoek naar nieuwe leden, maar misschien moeten we de zaken ook wel op zijn beloop laten. Nog altijd zijn 13 van de 15 leden dezelfde als 25 jaar geleden en moeten we zeggen dat de Berghdrummers ophouden als die oorspronkelijke muzikanten er ook mee stoppen.”

Na een bezoekje aan een Noordwijkse grootgrutter over hun Sinterklaasactiviteiten vond in de avond in Lisse een Raadsinformatiebijeenkomst plaats van de plaatselijke SGP/ChristenUnie. Onderwerp van gesprek was het alcoholgebruik en het was een redelijk eenzijdige bijeenkomst: alle uitgenodigde sprekers waren voorstander van strengere handhaving op het nuttigen van dit soort genotsmiddelen. Uit het publiek, dat verder alleen maar bestond uit politici, ambtenaren, pers en twee horeca-exploitanten, kwam verder ook geen weerwoord op dit vlak. Niet dat ik zelf propageer dat mensen meer alcohol moeten drinken, maar een discussie wordt toch gestimuleerd op het moment dat er twee verschillende stellingnames worden ingenomen.

Armoede

Dinsdag 25 november kwamen enkele honderden mensen naar de tweede editie van de Armoedeconferentie bij hotel De Nachtegaal in Lisse. Of dat nou lag aan de gratis broodjes die waren toegezegd, zal altijd een geheim blijven, maar voor een bijeenkomst met een hoog “discussiegehalte” is dit toch een goede opkomst. De twee actievoerders van “Smoesje” pakten het tijdens die bijeenkomst handig aan. Ze zaten in twee verschillende gedeeltes van de zaal en interrumpeerden de animator Ray Geerling van die avond meerdere malen door naar elkaar roepend in discussie te gaan.

Woensdag 26 november een interview met Hans en Anjo de Bont, eigenaren van het Warmondse restaurant “De Moerbei”. Zij kregen een Michelinster toebedeeld en de effecten waren direct al te merken: hun telefoon stond haast niet stil. Nadat het echtpaar 13 jaar geleden afscheid namen van de “terreur van de ster”, zoals ze het zelf noemden, genieten ze nu met volle teugen van het eerbetoon. “We hebben nu de druk zelf in de hand.”

De volgende dag, donderdag 27 november, bestond onder meer uit perspresentaties van twee Noordwijkse wethouders. Martijn Vroom praatte over de toekomstige Wmo-plannen en Ton van Rijnberk deed uit de doeken over de culturele aspecten. Onmiddellijk daarna moest ik naar Voorhout, waar de Teylingse wethouder Wim Hollart de allereerste ouderenactiviteitenkalender overhandigde aan de heer C. Borst. Deze laatste is zelf jarenlang vrijwilliger geweest voor de Stichting Welzijn Ouderen Teylingen, maar is nu door zijn lichamelijke ongemakken lid geworden van de doelgroep van die SWOL.

Zwemfinales

Vrijdag 28 november deden de leden van zwemvereniging De Columbiaan uit Voorhout uit de doeken over hun prestaties: ook in 2009 wordt het kleine dorpje vertegenwoordigd in de landelijke zwemfinales van de Speedocompetitie. Ze laten hiermee 130 zwemverenigingen achter zich, die zich niet hebben kunnen plaatsen.

Zaterdag 29 november begon met het bezoeken van de heropening van het Lissese winkelcentrum, waarbij wethouder Guus Mesman vol lof was over het “gerevitaliseerde” centrum. Helaas werd hij onderbroken door twee knetterende brommers net op het moment dat hij uit de doeken deed hoe fijn het was dat de Kapelstraat, waar de openingshandeling zich voltrok, geen last meer had van lawaaiig verkeer. Maar het moet gezegd: inderdaad ziet het winkelcentrum er nu stukken beter uit en de kwaliteit van het gebruikte materiaal voor de bankjes en prullenbakken heeft hier zeker mee te maken.

Vervolgens de auto genomen naar het Noordwijkse strand om de helikopter af te wachten die een Mitsubishi Lancer kwam afleveren. Winnares Marjan Daniëls had een begin vorige maand een goede “brainwave”: ze ging op het internet surfen en kijken of ze ergens een auto kon winnen. Binnen een maand werd haar wens vervuld. Direct daarna vond de Noordwijkse stamtafel plaats in Proeflokaal Thomas: het café puilde weer uit met de bezoekers die er op af kwamen. Dit keer waren er veel politici uit de wijde omgeving aanwezig, waarbij de opmerking van de avond kwam van wethouder Alfons Morssink: “Noordwijkerhout moet Noordwijk eerst annexeren, voordat jullie over ons grondgebied kunnen beschikken.”

Zondag 30 november stond in het teken van de eerste verjaardag van Myrthe en Carlyn, tweeling van goede vrienden van ons. Net voordat we per auto vertrokken naar Soest, viel de eerste sneeuw van het jaar, maar gelukkig had het verkeer er geen last van.

Het woord van de week: Smoesje.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen