2.2.09

De computer is machtiger dan het zwaard

Column: Wat een week! (30 december 2008)

Waar er twee vechten, hebben er twee schuld. Deze wijsheid die mijn ouders me meegaven, geldt niet alleen voor kleine kinderen. Ook gaat het op voor kleine en grote mogendheden. Terwijl de kerstmaaltijden achter de rug waren, werd het Hamasbewind geconfronteerd met de gevolgen van hun voortdurende raketaanvallen op Israëlisch grondgebied. Terwijl u dit leest, worden uitgeselecteerde Hamasdoelwitten bestookt door het Israëlische leger. Mogelijk komt er binnenkort een grondinvasie.

Nee, ik ga u niet vermoeien met welke partij er volgens mij gelijk heeft. De mening van een journalist moet niet terzake doen. Wat mij vooral opviel, was de wijze waarop de verschillende journaals het nieuws brachten. Zo liet de NOS een (Arabische) journalist aan het woord die, terwijl hij sprak, de inslagen om zich heen hoorde. Hij vertelde ook vol afschuw dat zelfs huizen aangevallen worden en niet alleen militaire doeleinden. De Israëlische visie werd vrijwel geheel niet weergegeven in het nieuws van 18:00 uur.

Het RTL-nieuws van 19:30 uur haalde wel een Israëlische woordvoerder naar voren, waarna een (Nederlandse) journaliste de verschillende standpunten van beide partijen samenvatte. Overigens werd later op de teletekstpagina’s van zowel de NOS als RTL vermeld dat het huis dat aangevallen was, toebehoorde aan een ‘militaire leider van Hamas’ (NOS) c.q. een ‘Hamas-kopstuk’ (RTL).

Het is soms heel lastig om een gebeurtenis neutraal te verwoorden. Bekijkt u de volgende twee artikeltjes maar, vrij vertaald van oude Teletekstberichten:

‘Israël heeft in de Gazastrook het door de Hamas geleide Ministerie van Binnenlandse Zaken gebombardeerd. Het Israëlische leger begon zaterdag met het bombarderen van de Gazastrook om een einde te maken aan Palestijnse raketaanvallen.’

‘Na jaren van Palestijnse raketaanvallen begon het Israëlische leger zaterdag met het bombarderen van de Gazastrook. Hierbij is het door de radicale beweging Hamas geleide Ministerie van Binnenlandse Zaken gebombardeerd.’

In het eerste stuk neigt de lezer de kant te kiezen van de Hamas, terwijl in het tweede stuk de voorkeur eerder uit zal gaan naar Israël. Het staat iedere journalist hier in Nederland – gelukkig – vrij om te schrijven wat hij of zij wil. Dus ook om te bepalen hoe het opgeschreven wordt. Wel is het hierbij van belang te beseffen dat de pen machtiger kan zijn dan het zwaard. Zo’n pen, of eigenlijk: computer, moet dus wel wijs gebruikt en niet misbruikt worden.
De term van de week: Trillingvrije TL-buizen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen