2.2.09

Goed nieuws

Column: Wat een week!

Bent u ook al moe geworden van al dat nieuws over kredietcrisis, economische crisis, bankdepressies, postnatale depressies en wat al niet meer? Het is tijd voor goed nieuws, vind ik. En goed nieuws kan je soms ook krijgen door op een net iets andere manier het nieuws te brengen.

Zo ging de Amerikaanse economie met 3,8% achteruit in het laatste kwartaal, maar analisten hadden 5% verwacht. In feite is dat dus een groei van 1,2%! En het ziet er naar uit dat het Grote Graaien ook tot het verleden gaat behoren. In heel de wereld is men er nu van overtuigd dat onvervalste zelfverrijking niet meer toegestaan mag worden. Dan kan het gaan om topmanagers (gewoon loonslaven dus) die ten koste van hardwerkende medewerkers, die geen uitzicht hebben op een salarisverhoging, toch een forse bonus aan zichzelf geven. Maar ook, of misschien juist vooral, mensen die werken in de (semi)-publieke sector: zij zitten daar op kosten van de staat. Velen van hen doen nuttig werk, daar is geen twijfel over. Maar hoeveel geld moet je mogen verdienen om het landsbelang te dienen? Het goede nieuws is, dat door de crisis ook hierover steeds meer mensen dit onacceptabel geven.

In dat kader past de onthulling dat prinses Christina gebruik maakt van de belastingsluiproute Guernsey. “Nee hoor, dit heeft niets met belastingontduiking te maken”, zo haastte de RVD zich te zeggen. Ammehoela. Zij en haar adviseurs doen dit zeker omdat prinses Christina belasting wil betalen? Over uitholling van het geloof in de rechtsstaat gesproken. Aan de ene kant pleit Koningin Beatrix in haar troonrede voor solidariteit en tegelijkertijd maakt haar zus (en wie nog meer van het Koninklijk huis?) gebruik van een belastingparadijs.

Afgelopen week was er het nieuws dat de directeur van de Amsterdamse woningbouwvereniging Rochdale op staande voet is ontslagen. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan zelfverrijking, wat zich uitte in het zichzelf toebedelen van bonussen, salarisverhoging, een extra pensioen. Deze berichten lazen we vijf jaar geleden niet. Nog meer goed nieuws: het aantal starters op de woningmarkt dat zich heeft gemeld bij een makelaar is met tientallen procenten gestegen. Daarnaast is voor veel mensen het bedrag op het loonstrookje goed uitgevallen, dankzij de verlaging van de ww-premie naar 0%.

Maar geluk is gelukkig niet alleen maar uit te drukken in geld. Goede vrienden, met geliefden keihard kunnen lachen om een goede grap en fijn samen kunnen zijn met je familie: daar kan niets, maar dan ook niets tegenop. Weet u wat het is? Vaak kom je hier pas achter op het moment dat dit niet meer voorkomt.

Het woord van de week: Voetbalplaatjesmanie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten