2.2.09

IJsmoe

Column: Wat een week! (12 januari 2009)

De dooi is ingetreden en de speculaties over een volgende elfstedentocht zijn eindelijk niet meer te horen op de mediakanalen. Ik blijf me wel afvragen waarom niemand op het idee is gekomen om die elfstedentocht in Limburg te houden: daar heeft het – in tegenstelling tot in Friesland – wel keihard gevroren. Of is deze gedachtegang nou vloeken in de Friese kerk?

Alle lof gaat overigens uit naar het Nederlandse bobsleeteam, dat voor het eerst een podiumplaats behaalde. Met 0,09 seconden achterstand kon het viermansteam de zilveren medaille ophalen. Chapeau!

Heeft u ook het nieuws gehoord van het KNMI dat de koudegolf net niet gehaald is? Ben ik nou zo cynisch of zou het nieuws van een koudegolf de praatjes over de opwarming van de aarde teniet doen? Net zoals in de jaren ’70 van de vorige eeuw, toen wetenschappers en experts hel en verdoemenis voorspelden omdat de aarde aan het afkoelen zou zijn. Enkele bloedhete zomers indertijd zorgde ervoor dat de suggesties en berekeningen niet konden kloppen.

En dan het EK allround: heeft u ook genoten van de overwinning van Sven Kramer? Ik wel. Al jaren wordt er gesproken over het gebrek aan breedte in de schaatssport en dat “we” alleen maar winnen. Nou en? Er zijn tal van sporten waar maar enkele landen in excelleren, terwijl er af en toe een sporter is die boven zich- of haarzelf uitstijgt. “We” hadden in de periode van 1928 tot midden jaren 1990 niets te zoeken bij het turnen en plots stond een nieuwe generatie op, zoals Verona van den Leur, Jeffrey Wammes en “Lord of the rings” Yuri van Gelder. Zij behaalden eremetaal in drie verschillende kleuren. Hoeveel landen kunnen excelleren in het basketballen, baseball of curling?

Inderdaad was Sven Kramer oppermachtig en heeft u ook niet genoten van die prachtige tussensprint, op zes ronden voor het einde van de 10 kilometer? Kortom, geniet van deze suprematie, want er komt een tijd dat de hoogtijdagen van Sven Kramer achter de rug liggen. Het zal me niet verbazen als we binnen vijf jaar een Russische Olympisch of Wereldkampioen schaatsen hebben.

Ander nieuws deze week: “Vrachtwagens zorgen voor meer milieuschade, files en verkeersdoden dan personenwagens. De trucs zorgen voor 30 procent van de files, hoewel ze slechts 3 procent van het wegverkeer uitmaken” (quote uit Spits van 12.1.9). Dat zal allemaal kloppen, maar kan dan ook die hinderlijke gewoonte aangepakt worden van automobilisten die hun rempedaal intrappen en hun snelheid 30 km/uur omlaag gooien op het moment dat ze een vrachtwagen inhalen?! Files ontstaan door te langzaam rijdende auto’s of, zoals Johan Cruijff het zei: “Als iedereen 140 km per uur rijdt, zijn er ook geen files.”

Oh, en Maxime (Verhagen: over de mogelijkheid om na 2010 weer militairen naar Afghanistan te sturen): genoeg is genoeg.

Het woord van deze week: Vorstverlet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten