5.6.09

Winst

Column: Wat een week!

Iedere gek heeft zijn gebrek. Zelf vind ik het heerlijk om op de avond van de verkiezingen aan de buis gekluisterd te zitten om dan per gemeente de uitslagen te volgen. Bij dorpjes waar ik nog nooit van gehoord heb, volg ik met rode koontjes de winst- c.q. verliesstatistieken. D66 verzesvoudigd in Dalfsen! De ChristenUnie/SGP is de grootste partij geworden in Zwartewaterland! Allerlei statistiekjes en wetenwaardigheidjes die ik de volgende dag weer vergeten ben, maar het blijft smullen.

Hebt u ook de reacties van de politici gezien? Ze hebben allemaal gewonnen, als je hen moet geloven. Met uitzondering van de PvdA dan, want deze partij had werkelijk geen enkele zijden draad om zich aan vast te houden. In zetelaantal zijn zij gedaald van 7 naar 3 en zijn daarmee net zo groot als de VVD, D66 en GroenLinks. Ook het CDA verloor fors, maar dat was eigenlijk een overwinning, aldus de Christen-democraten: “Gezien de maatregelen die we hebben genomen en nog moeten nemen, valt het verlies alleszins mee.” Ook de VVD claimde het verlies van enkele procenten als een overwinning: “We stonden veel slechter in de peilingen, dus op basis van deze uitslag zijn we flink gegroeid.” Volgens mij werd vorige week door de politici nog gezegd dat ‘we’ niet zo moesten kijken naar al deze peilingen.

Verongelijkt

Overigens werd de meest positieve opmerkingen genoteerd door Marianne Thiemen van de Partij voor de Dieren. Ze behaalden geen enkele zetel, maar omdat het aantal mensen dat op haar partij stemde tot net onder de 4% reikte, betekende dit volgens haar dat de PvdD was gegroeid naar omgerekend zes zetels in het parlement. De meest arrogante reactie gaat naar Laurens Jan Brinkhorst van D66. Hij reageerde op de winst van de PVV als volgt. Volgens hem waren PVV-stemmers verongelijkte en ontevreden mensen, zo liet hij weten. “De PVV is een eendagsvlieg: over vijf jaar worden ze weggevaagd.” Die partij van ontevreden mensen werd overigens wel de grootste partij in onder meer Den Haag en Rotterdam, maar ook in veel middelgrote gemeentes als Noordwijk.

Direct na het referendum over de Europese Grondwet haastten vele politieke partijen zich te zeggen dat het “Nee!” tegen die Europese Grondwet eigenlijk een “Nee!” was tegen de nationale regering. Nu hebben de regerende partijen gezamenlijk weer gigantisch verloren, maar prompt zeggen Balkenende en Bos: “De uitslag van deze verkiezingen heeft helemaal niets met het landelijke beleid te maken.” Hoe zei Scrooge uit het sprookje van Charles Dickens het ook al weer? Oh ja: “Humbug!”

Als je kijkt naar de totale uitslag en de resultaten in overweging neemt waar het gaat om het samenstellen van een nieuwe regering, kom je tot een verrassende uitslag. Bij eenzelfde resultaat tijdens de landelijke verkiezingen zijn voor een nieuwe regering minimaal vier partijen benodigd. Geen enkele combinatie van drie partijen behaalt de benodigde meerderheid van 76 zetels.

Het woord van de week: Defuseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen