1.6.09

Knibbel, knabbel, knuisje

Column: Wat een week!

Met Mark Rutte’s pleidooi voor een grotere vrijheid van meningsuiting, waarbij hij gelijk de ontkenning van de holocaust koppelde aan het basisrecht van iedere wereldburger, bracht de voorman van de VVD de voorstanders van het Amerikaanse systeem een gevoelige slag toe. De hele discussie ging helemaal niet meer om het vergroten van de vrijheid van meningsuiting, maar om de vraag of iemand wel of niet de holocaust mag ontkennen. Zo’n discussie is niet te winnen en daarmee werd een discussie over de beperkingen op de vrijheid van meningsuiting direct de grond ingeboord.

Deze ontwikkelingen zijn een zeer slechte zaak. Op het eerste gezicht lijkt er in Nederland een grote vrijheid van meningsuiting te zijn, maar er wordt aan deze vrijheden flink geknabbeld. Dinsdag 26 mei presenteerde Rutte samen met Tweede Kamerlid Atzo Nicolaï een notitie over vrijheid van meningsuiting. Hun insteek was dat enkel het aanzette tot geweld strafbaar moet zijn. Op zich is dat helemaal geen verkeerde gedachte.

Al jaren heerst er een steeds grotere mate van zelfcensuur onder columnisten, cartoonisten en stand-up comedians. Na de moord op Theo van Gogh, die nooit een blad voor zijn mond hield, waar het ging om kritiek op de islam, werd het al wat stiller bij de anderen die vanwege hun vak kritiek uitten op de maatschappij. Een andere nagel aan de doodskist van de persvrijheid was de aanhouding van de tekenaar Gregorius Nekschot, die door de politie met veel machtsvertoon werd uitgevoerd. Met zijn islamkritische tekeningen had Nekschot (een pseudoniem) veel kwaad bloed gezet bij zekere bevolkingsgroepen. De tekenaar werd 48 uur(!) vastgehouden en het afschrikwekkend effect deed zijn werk. Wanneer hebt u voor de laatste keer een komiek kritische dingen horen roepen over de islam? Ja, wel over de Joden en ook over de Katholieken en Christenen. Maar de islam? Ik ben het de afgelopen jaren niet tegengekomen.

Parkeren

Even wat ander nieuws: binnenkort mogen gehandicapten overal in Nederland gratis parkeren. Wat fijn voor hen. Zelf zoek ik me regelmatig rot naar een beschikbare parkeerplaats en als ik er dan eentje vind, blijkt dat een lege gehandicaptenparkeerplaats te zijn. En als ik dan een andere parkeerplek vind, betaal ik me helemaal scheel aan parkeergeld. Natuurlijk prijs ik me gelukkig dat ik gezond ben en de ongemakken van een handicap zijn absoluut en bij lange na niet weg te strepen tegen de marginale ergernissen van het tekort aan parkeerplekken. Maar laat de gehandicaptenorganisaties dan ook niet meer de opmerkingen plaatsen dat gehandicapten ‘gelijk behandeld moeten worden’.

Het hagelwitte blazoen van Barak Obama wordt langzamerhand en beetje bij beetje besmeurd. Steeds vaker blijkt hij terug te komen op verkiezingsbeloftes. Waar hij bijvoorbeeld eerder aangaf dat foto’s gemaakt van martelingen door Amerikaanse soldaten in Afghanistan gewoon gepubliceerd moeten worden, is hij nu van mening veranderd. "Ik vrees dat de publicatie van deze foto's de veiligheid van onze troepen in gevaar brengt", zo liet hij afgelopen week weten. Obama maakte zo duidelijk dat publicatie van deze foto’s, waarop folteringen en verkrachtingen te zien zijn, toch niet het belang van Amerika dienden. En waar blijft het belang van de slachtoffers dan?

Baby’s

Goed nieuws was er op het front van de medische wetenschap: er is een methode gevonden waarmee veel voldragen baby’s die met ernstig zuurstoftekort ter wereld komen, kunnen worden geholpen. Deze baby’s worden enkele dagen gekoeld op 33,5 graden in het ziekenhuis verzorgd. Hierdoor komt het kindje in een soort comateuze toestand en valt de stofwisseling stil. Het gevolg hiervan is dat het lijfje de tijd krijgt om bij te komen van het zuurstoftekort tijdens de bevalling. Na enkele dagen wordt het lichaam van de baby weer opgewarmd en de resultaten zijn zeer goed: de sterfte of kans op handicaps bij deze baby’s is met 20% teruggebracht naar 45%.

Het woord van de week: Romkom (Romantische Komedie).

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen