22.6.09

Blunder

Column: Wat een week!

Agressie tegen buschauffeurs is absoluut verwerpelijk, laat daar geen misverstand over bestaan. Je vraagt je wel eens af hoe het komt dat mensen zich verbaal of anderszins onvriendelijk uiten tegenover de chauffeurs van die dieselbussen die door het hele land rijden, al dan niet gevuld met enkele passagiers. Mijn vrouw maakt iedere dag gebruik van de Connexxion-bus van onze woonplaats naar haar werk. Als de bus te laat is, ondergaat ze het zonder klagen: dat kan gebeuren. Maar er is niets vervelender dan te merken dat je zelf op tijd bij de bushalte bent en er dan achter komt dat de bus er al voorbijgereden is, omdat die voor lag op het schema. Nou ja, er is wél iets wat nog nagelbijtendtenenpulkendharenuittrekkend frustrerender is, zo merkte mijn vrouw: de betreffende bus, die te vroeg is, zien wegrijden vanaf de bushalte. Ze rende ernaar toe en maakte met zwaaibewegingen aan de man die ze elke werkochtend ziet en die haar dus ook kent, duidelijk dat ze ook vandaag weer mee wilde. Hij ziet haar aan komen rennen, sluit de deuren van zijn bus en rijdt weg. Agressie tegen buschauffeurs is absoluut verwerpelijk, laat daar geen misverstand over bestaan.

Afgelopen week werd ook weer duidelijk wat voor een ongelooflijke blunder onze MP JP heeft begaan, door het weigeren van een persoonlijke ontmoeting met de Dalai Lama. Uit angst voor een boze reactie van de Chinese overheid, wilde het hoofd van onze nationale regering Balkenende niet spreken met de geestelijk leider, die al meer dan vijftig jaar verdreven is van huis en haard. Al eerder gaf ik aan dat Chinezen geen respect hebben voor regeringsleiders die zo snel buigen, pootjes geven en toegeven aan de eisen van de Chinese regering. Als Balkenende er al van overtuigd was dat dankzij zijn ingrijpen, of beter gezegd: niet handelen, de Chinese regering tevreden was, dan werd hij de afgelopen week weer met beide benen op de aarde gezet. De Chinese ambassade liet weten dat de reis van de commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer naar China geen doorgang kon vinden. De politici krijgen geen uitnodiging. Natuurlijk zal deze reis later wel weer plaatsvinden, maar het afstel dat door China is afgedwongen laat maar weer eens zien dat het angstig weigeren van een gesprek met de Dalai Lama geen enkel effect had. Behalve dan dat de Chinezen met dédain op onze politiek leider neerkijken.

Sinds vorige week leven we overigens officieel in een door de Staat geregeerd land. Niet alleen in Iran, Zimbabwe, Cuba en Guatemala worden journalisten aangepakt en vervolgd omdat ze schrijven over informatie die hen onder ogen is gekomen. Ook hier in Nederland valt de politie binnen bij de vertegenwoordigers van het vrije woord. Was het vorig jaar de cartoonist Gregorius Nekschot, dit keer een verslaggeefster van een landelijk dagblad: Jolande van der Graaf, in wiens huis de politie binnenviel. De falende inlichtingendienst AIVD, die blijkbaar haar eigen medewerkers nog niet eens kan controleren, was zo pissig over het feit dat twee van hun medewerkers de door de AIVD betitelde ‘staatsdocumenten’ naar buiten hadden gebracht, dat ze wild om zich heen slaan. De oude Romeinse wet wordt weer ten uitvoer gebracht: “Shoot the messenger”, oftewel: straf degene die de boodschap overbrengt.”

Het woord van de week: nuggers (niet-uitkeringsgerechtigden).

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen