6.12.11

Poppenspelers

De waan(zin) van de week

Het komende weekend gaat weer een poppenshow van start. Dan komen de ‘leiders’ van de Europese landen in Brussel bij elkaar om nu, eindelijk, toch maar, een oplossing te vinden om zich uit de economische crisis te worstelen. Maar in feite hebben deze politici helemaal geen inspraak meer; zij worden geleid door kredietbeoordelingbedrijven als Standard & Poor’s. Deze organisaties bepalen echt wat er gaat gebeuren. Als Standard’s machtige hand het wil, staat gansch Europa stil.

De enige Europese landen die nog een Tripple A rating hebben, en dus tegen lagere rentetarieven geld op de internationale markten kunnen lenen, zijn Nederland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Finland en Luxemburg. Standard & Poor’s waarschuwt dat deze rating binnenkort tot het verleden kan behoren als het Europese schuldenprobleem niet wordt opgelost. Wie met pek omgaat, wordt met pek besmeurd en dankzij de janboel en wanboel in Zuid-Europa worden de ‘gezonde’ landen ook het slijk in getrokken.

En met welke oplossingen komen Merkel en Sarkozy? ‘We moeten afspreken dat de landen zich voortaan wél, maar nu echt!, aan de regels houden.’ Frankrijk en Duitsland hebben zelf boter op het hoofd, want enkele jaren geleden overtraden zij zelf de afgesproken marges op financieel gebied. Toen werd ook bepaald dat er geen sancties kwamen, met als gevolg dat alle landen carte blanche hadden om op financieel gebied te doen en laten wat ze wilden.

Het moet nu afgelopen zijn dat de landen zich richten op het verkeerde probleem. Het gaat niet om de schulden; dat is een gevolg van de werkelijke oorzaken. Het wordt tijd voor een nieuw Bretton-Woods. Nieuwe afspraken moeten worden gemaakt over de manier waarop het internationale financiële stelsel is geregeld. Er moet een einde gemaakt worden aan het speculeren (a la baisse of a la hausse), aandeelhouders ontvangen geen winstuitkeringen meer en winsten van corporaties dienen in de ondernemingen zelf gestoken te worden.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Alan Sues (85): Amerikaans acteur
Christa Wolf (82): Duits auteur
Anton Amberger (91): Duits bioloog
Mariette Beco (90): Belgische vrouw aan wie Maria verschenen zou zijn
Chiyono Hasegawa (115): Japans oudste mens
Bill Tapia (103): Amerikaans jazz-muzikant
Dev Anand (88): Indiaas acteur
Peter Gethin (71): Brits Formule 1-coureur

Het woord van de week: Ranglijstjournalistiek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten