27.12.11

Pluim

Column: De waan(zin) van de week

Het was een beestachtig weekje. Zo stonden op de voorpagina van een digitale ochtendkrant op het zelfde moment maar liefst zeven artikelen over dieren en beesten. De Telegraaf kopte: ‘Horrorhond bijt klein meisje’, ‘Poes in kerstmuts’, ‘Man slaat hond dood met stofzuigerslang’, ‘Beestachtig lekker kerstdiner’, ‘Geruzie om puppie’, ‘Honderden dieren in koffer’ en ‘Drie katten dood door brand’. In de zomer ging het tijdens de komkommertijd in ieder geval nog over de EHEC-komkommers, maar in de kerstperiode kunnen de media er beter ‘Huisdierentijd’ van maken.

Voor één keer kijk ik in mijn column niet alleen achteruit op de afgelopen week, maar ook vooruit naar het komende jaar 2012. Hoeveel geluk, geluksmomenten en gelukkige uren/weken/maanden zal mijn gezin meemaken? Zal de liefde en gezondheid van ons gezin zo blijven als het nu is? Om dat te bereiken moet je er ook samen hard voor werken.

Komen onze ambities en wensen dit jaar uit? Dan wordt het de hoogste tijd voor nieuwe ambities. Citius, Altius, Fortius, oftwel de Olympische slogan; Sneller, hoger, sterker. Net als iedere loonslaaf wil ook de eenzame schrijver eer(betuigingen) voor zijn werk. Een Pullitzer of Nobel prijs is natuurlijk meegenomen, maar of dat in 2012 al zal lukken is nog maar de vraag.

De meeste zelfstandig opererende journalisten krijgen hun eerbetoon uit de reacties van andere mensen over de stukjes en artikelen die zij geschreven hebben. Zo’n pluim is een kleine moeite, maar maakt de dag van degene die hem ontvangt. Daarom stel ik voor om van 2012 het Jaar van de Pluimen te maken. Geef minimaal eens per week een pluim aan iemand; het maakt niet uit of het je man, de caissière of een stratenmaker is. Zeg gewoon dat het werk wat ze op dat moment doen, goed uitgevoerd wordt. U voelt zich goed en u hebt iemand blij gemaakt.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Hana Andronikova (44): Tsjechisch schrijfster
Jacob E. Goldman (90): Amerikaans wetenschapper
David Gold (31): Canadees metalzanger
Dick Kuil (63): Nederlands schrijver / historicus
Cees van Dongen (79): Nederlands motorcoureur
Johannes Heesters (108): Nederlands operettezanger
Vitali Tsesjkovski (67): Russisch schaakgrootmeester
Bruno Huygebaert: (50): Belgisch journalist
Joop Korebrits (68): Nederlands voetballer

Het woord van de week: Pluimcadeau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten