20.12.11

Pedo’s

Column: De waan(zin) van de week

De afgelopen week stond in het teken van de pedofielen. In Arnhem nam het gemeenteraadslid Martin van Meurs gewoon weer zitting in de raadszaal, nadat hij zijn gevangenisstraf van negen maanden had uitgezeten. Hij moest het cachot in omdat hij kinderporno bezat en verspreidde. Het publiek joelde vanaf de tribune ‘Meurs, we slaan je beurs’, waarna de burgemeester de zaal liet ontruimen.

De commissie Deetman concludeert dat de katholieke priesters, monniken en nonnen tussen de 10.000 en 20.000 slachtoffers heeft gemaakt. Dat is natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg, want het instituut kerk bestaat natuurlijk al veel langer dan de periode die Deetman c.s. heeft onderzocht. En hoeveel mensen hebben er zelfmoord gepleegd vanwege de seksuele mishandelingen die ze als kind hebben ondergaan? Erger nog: hoeveel van de slachtoffers van toen zijn later zelf in de fout gegaan en hebben zich aan andere kinderen vergrepen? De statistieken wijzen namelijk uit dat slachtoffers van kindermisbruik later juist daders worden. Vaak willen die personen het gevoel van machteloosheid die ze zelf ervaren hebben, omzetten in een machtsbeleving ten opzichte van een ander kind. En zo blijft de vicieuze cirkel maar doorgaan.

Opvallend is te zien hoe de huidige generatie priesters en bisschoppen hun handen blijven wassen in onschuld. ‘Wir haben es nicht gewusst’. Er is geen enkele vertegenwoordiger van de kerk in Nederland die zegt: ‘Tot de onderste steen boven is en al die pedofiele kinderverkrachters zichzelf hebben aangegeven bij de politie, wil ik niets meer met het instituut kerk te maken hebben.’ Laten we wel wezen: om te geloven heb je geen kerk of moskee nodig. Dat geloofsgevoel zit in je of niet.

De Marokkaanse imam Mohamed al Maqhraoui, die bekend staat om zijn uitspraak dat je best mag trouwen met 9-jarige meisjes, komt niet naar Nederland. Hij was uitgenodigd door de As Soennahmoskee in Den Haag, waar hij op 23 december een speech zou houden over ‘standvastigheid en verleiding.’ Had hij een visum aangevraagd, dan zou dit geweigerd worden, zo werd al eerder duidelijk. Deze week werd duidelijk dat hij besefte dat zijn aanwezigheid in Nederland niet gewenst is: hij heeft geen aanvraag voor een visum gedaan. Of hij via België naar Nederland reist om alsnog die speech te geven, is niet bekend.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Russel Hoban (86): Amerikaans schrijver
Olga Madsen (64): Nederlands cineaste en televisieproducente
Boris Tsjertok (99): Russisch ruimtevaartpionier
Christopher Hitchens (62): Brits-Amerikaans journalist
Gadzhimurat Kamalov (46): Russisch journalist
Slim Dunkin (24): Amerikaans rapper
Ulf Aas (92): Noors illustrator
Eva Ekvall (28): Venezolaans model, Miss Venezuela en tv-presentatrice
Kim Jong-il (69): Noord-Koreaans staatshoofd
Václav Havel (75): Tsjechisch schrijver en politicus

Het woord van de week: Kerstverplichting.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen