13.12.11

Hypotheekrenteopslag

Column: De waan(zin) van de week

De afgelopen week las ik in één krant drie artikelen die mijn dag niet vrolijker maakten. Het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) wordt doorgestart, het CDA (en mogelijk de VVD) wil draaien op het hypotheekrenteaftrekstandpunt en het CDA aarzelt over haar toestemming om de maximumsnelheid te verhogen naar 130 kilometer per uur.

Jarenlang is er gebakkeleid of het EPD landelijk moet worden ingevoerd. De Tweede Kamer gaf haar toestemming, maar de Eerste Kamer wees het idiote plan af. Terecht, want er bestonden grote gevaren voor de privacy. Via een omweg lijkt het EPD er toch te komen. De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) richt samen met enkele huisartsen, ziekenhuizen en apothekers een nieuwe organisatie op: de Vereniging van Zorgaanbieders. Deze organisatie moet het EPD invoeren. De bedreigingen voor de privacy zijn er echter nog steeds. Sterker nog; de gevaren worden alleen maar groter, want nu komt het EPD in handen van een particuliere organisatie waar niet of nauwelijks controle van buitenaf op mogelijk is. En wat doet de overheid? Trekt de regering aan de handrem en schreeuwt moord en brand om de privacy van de mensen te bewaken? Welnee. De regering subsidieert dit particuliere initiatief ook nog eens met twee miljoen euro.

De politiek debatteert weer volop over de hypotheekrenteaftrek. De jaloezie viert weer hoogtij: wat is het toch oneerlijk dat mensen die dagelijks naar hun werk gaan, en krom liggen om hun huis te betalen, zich na dertig jaar toch nog eigenaar/bezitter van een eigen stulpje mag noemen. De regering zou juist moeten belonen dat gezinnen zo ver vooruit kijken, zodat de toekomst van hun kinderen beter gewaarborgd wordt. Er moet juist een hypotheekrenteopslag komen; dat stimuleert de mensen om een huis te kopen. Zo komt de woningmarkt weer op gang, komt de economie weer in full swing en wordt de toekomst van honderdduizenden kinderen een stuk florissanter.

En, ik blijf erbij: een discussie over een hypotheekrenteaftrek mag niet verlopen zonder de bodemloze put van de huursubsidies erbij te betrekken. Iedere euro die van de hypotheekrenteaftrek af gaat, moet dan ook van de huursubsidies afgetrokken worden.

Ondertussen krijgt het CDA weer natte voeten. Partijvoorzitter Peetoom, die altijd al tegen een samenwerking met de PVV was, speculeert vrij over de mogelijke val van het kabinet. Ook aarzelt de partij over het verhogen van de maximumsnelheid op de Nederlandse wegen naar 130 kilometer per uur. En waarom geeft het CDA deze weerstand? Ze zijn bang dat agrariërs door extra uitlaatgassen van harder rijdende auto’s in de knel kunnen komen, omdat dan het plafond van het maximum gebruik van stikstof sneller bereikt wordt.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Jos van der Vleuten (68): Nederlands wielrenner
Jerry Robinson (89): Amerikaans stripauteur
Werner Kofler (64): Oostenrijks auteur
Roman Simakov (27): Russisch bokser
Davida Karol (94): Israëlisch fotografe, schrijfster en actrice
Andres Ehin (71): Estse schrijver
Harold Hopkins (67): Australisch acteur
Alberto de Mendoza (88): Argentijns acteur

Het woord van de week: Printmiep.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen