4.10.11

Liefde

Column: De waan(zin) van de week

Als enige land krijgt Finland nu toch een onderpand van de Griekse regering als tegenprestatie voor de financiële steun die de Scandinaviërs geven. De overige landen, inclusief Nederland, zien af van het eisen van een onderpand omdat dit ‘te onaantrekkelijk’ zou zijn. Misschien moeten we dan wat slimmere mensen naar de onderhandelingstafel sturen om een aantrekkelijkere deal te sluiten.

De afgelopen week werd een homoseksuele leraar, Duran Renkema, ontslag aangezegd omdat hij voor zijn geaardheid was uitgekomen. Over zijn functioneren waren geen klachten van de Dr. K. Schilderschool in Oegstgeest. Op hun website staat onder meer geschreven: ‘Op onze school komen dagelijks meer dan 160 kinderen uit de hele omgeving. Kenmerkend voor onze school is de gereformeerde identiteit. Op school wordt er veel gepraat over wie God is en wat Hij in zijn Zoon ons gegeven heeft. Hoe wij, zo jong als we zijn, al zijn geliefde kinderen mogen zijn. Niet alleen praten we erover, we proberen ook in ons gedrag te laten zien aan elkaar hoe het is om Gods kind te zijn. We respecteren elkaar en vergeven elkaar.’ Hoe gaat de school dan om met de het respect voor de seksualiteit van haar eigen personeel?

De Nobelprijs voor de Geneeskunde is dit jaar uitgereikt aan de Luxemburger Jules Hoffmann, de Amerikaan Bruce Beutler en de Canadees Ralph Steinman voor hun onderzoek naar immuunsystemen. Steinman bleef net lang genoeg leven om postuum een Nobelprijs te ontvangen, want toen het Nobelprijscomité op maandag 3 oktober aankondigde dat Steinman gelauwerd werd, was nog niet bekend dat hij die vrijdag ervoor overleden was. Het besluit om Steinman de prijs toe te kennen was echter al genomen op het moment dat hij nog leefde, dus besloot de jury om hem toch de Nobelprijs toe te kennen, hoewel dit postuum vrijwel nooit gebeurt.

Ik moet hierbij terugdenken aan een andere Nobelprijswinnaar enkele jaren geleden van wie de naam me is ontschoten. Terwijl hij in zijn auto reed, hoorde hij op de radio dat hij de Nobelprijs had gewonnen. Hij schreeuwde het uit van vreugde, lette even niet op de weg met als gevolg dat hij dodelijk verongelukte. Ook hij kreeg postuum de Nobelprijs toegekend.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Leonard Dillon (69): Jamaicaans zanger
Leo Auping (94): Nederlands directeur en ondernemer
Hella S. Haasse (93): Nederlands schrijfster (onder meer: Oeroeg)
Salvador Iborra (32): Spaans dichter
Anwar al-Awlaki (40): Al Qaeda terrorist
Clifford Olson (71): Canadees seriemoordenaar
Ralph Steinman (68): Canadees immunoloog en Nobelprijswinnaar (2011)

Het woord van de week: Tamilklasje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten