27.9.11

Normaal

Column: De waan(zin) van de week

Het totale gebrek aan respect voor de inwoners van Nederland van de landelijke politici kwam de afgelopen week overduidelijk naar voren. Jarenlang heeft één man gestreden tegen het onrecht dat mensen moesten betalen voor het aanvragen van een ID-kaart. Hij heeft hier meerdere rechtszaken voor gevoerd, er honderden uren in gestoken en als vocht als de moderne David tegen het overheidsapparaat Goliath. En won! De Hoge Raad bepaalde dat mensen niet meer voor de ID-kaart hoefden te betalen.

Eindelijk was er eens een klein financieel meevallertje, zo dachten miljoenen mensen. En enkele tienduizenden vroegen ook een gratis ID-kaart aan. Maar dat kon blijkbaar niet de bedoeling zijn, want op donderdagavond diende CDA-minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) een wetsontwerp in om de mensen met terugwerkende kracht vanaf 22 september toch te laten betalen voor de ID-kaart. Dat klopt natuurlijk helemaal niet. Als redenen om de ID-kaart in te voeren werd gezegd dat het ging om persoonsidentificatie en veiligheid. Of zo’n kaart betaald wordt door de drager of niet, die functies blijven gewoon in tact. Met deze handeling van minister Donner geeft de overheid aan dat het hier puur gaat om geld uit de zakken van de inwoners te kloppen.

“Doe eens normaal, man!” Die gevleugelde uitspraak zou ook op de perikelen op de ID-kaartbelasting van toepassing kunnen zijn. De afgelopen week werd deze zin echter voor het eerst gezegd door PVV-leider Geert Wilders en nog wel tijdens het debat om de algemene beschouwingen. In de dagen hierna is deze uitspraak miljoenen keer herhaald, waarbij uitgebreid gediscussieerd werd of zo’n zin gezegd mag worden. Brengt eens een keer een politicus de politiek dichter bij de ‘burger’, is het weer niet goed.

De laatste zin die psycholoog Sigmund Freud op zijn sterfbed uitsprak, was “Was will das Weib?”, zo gaat de overlevering. Tientallen jaren was hij een groot fenomeen op het gebied van de psychoanalyse, maar vrouwen heeft hij nooit kunnen doorgronden. Nu blijkt dat een andere grootheid in de wetenschap ook maar een beetje aan het aanklooien was. De relativiteitstheorie van Einstein, die voornamelijk draaide om de stelling dat niets sneller dan het licht kan gaan, (b)lijkt onjuist. Subatomaire deeltjes kunnen namelijk wel sneller dan het licht, zo ontdekte een internationaal team van onderzoekers van het CERN in Zwitserland.

In de media werd gesproken over de mogelijkheid om terug te reizen in de tijd. Daar geloof ik niet in; tijd blijft namelijk relatief. Wel biedt de kennis dat we ons niet meer gelimiteerd hoeven te voelen door een vastgestelde maximum snelheid, de mogelijkheid om verder te kijken en te reizen dan ons huidige zonnestelsel. Wanneer we sneller kunnen reizen dan het licht, komen de verste sterren (en planeten) binnen handbereik. We kunnen nieuwe aardes ontdekken en bevolken om zo de toekomst van de mensheid te verzekeren. Want deze aarde is namelijk over circa vier miljard jaar verdwenen en daar zullen we ons vroeg of laat toch op moeten voorbereiden. Een half jaar geleden sprak ik hier al over met een medewerker van Estec en ik herhaal de woorden nu: wanneer een raket in het luchtledige is, blijft deze zich zonder voortstuwing met dezelfde snelheid voortbewegen. Tussendoor kan dan steeds weer gas gegeven worden, om een hogere snelheid te krijgen. Dit kan oneindig door gaan, afhankelijk van de hoeveelheid brandstof die er is om te accelereren.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Per Unckel (63): Zweeds politicus
Paulette Dubost (100): Frans actrice
Jonathan Cecil (72): Brits acteur
Frans Kordes (84): Nederlands voormalig president van de Algemene Rekenkamer
Konstantin Lerner (61): Oekraïense schaakmeester
Wangari Maathai (71): Keniaans milieuactivist en politica
Floris Meydam (91): Nederlands glaskunstenaar
Harry Muskee (70): Nederlands zanger

De uitspraak van de week: Doe eens normaal, man!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen