26.10.11

Demos

De waan(zin) van de week


De democratie begon in Griekenland en Griekenland eindigt in de democratie. De 27 Europese landen dachten er vorige week eindelijk uit te zijn: een nieuw reddingsplan waarbij de banken de helft van de Griekse schulden kwijtscholden. Bovendien zou Griekenland meer bezuinigingen doorvoeren. Nu heeft de Griekse premier George Papandreou gesteld dat de Grieken zelf mogen beslissen over hun financiële lot. Het is een uitstekend idee: laat die inwoners zelf zeggen of ze door willen gaan op deze heilloze weg van honderden miljarden pompen in een bodemloze put. Wijs het EU-voorstel af en verklaar Griekenland failliet. Vervolgens worden de Griekse financiële waarden niet meer berekend in de Euro, maar mogen de Grieken wel deze munt behouden als betaalmiddel. De komende jaren kan Griekenland dan met steun van de IMF er weer bovenop komen.

In Nederland spelen echter veel belangrijkere zaken, zo vinden de landelijke politici. De 18-jarige Mauro Manuel wordt misbruikt als politieke speelbal. Niemand durft te zeggen dat hij maar gewoon weg moet, zoals hem al eerder kenbaar is gemaakt door voorgaande ministers. De linkse minderheid in het CDA grijpt deze Maurokans met beide handen aan om te proberen een wig te zetten tussen het kabinet en de gedoogpartner PVV. Een compromis is in de maak; Mauro kan de beoordeling over zijn studentenvisum afwachten in Nederland.

Het hele idee dat Mauro voor die visumaanvraag terug moest naar zijn land van herkomst Angola, was natuurlijk kolder. Met hetzelfde gemak kun je hem langs de Angolese ambassade in Den Haag sturen. Dat is namelijk formeel ook Angolees grondgebied. En zo spaar je door niet te vliegen het milieu ook nog eens. Het is nu aan de politici op te lossen, hoe je Mauro kunt laten blijven zonder dat deze maatregel wordt misbruikt door advocaten van andere asielzoekers. En mocht dat lukken, dan is het afwachten wanneer het volgende ‘schrijnende geval’ misbruikt wordt om het asielbeleid verder te versoepelen.

Ondertussen is de aanhang van het CDA gekelderd naar 11 zetels, zo wijst een peiling uit. Volgende week is het de elfde van de elfde (narrendag), dus de CDA-leden kunnen dan een feestje vieren. Wellicht is het tijd voor een andere naam, bijvoorbeeld: de Algemene Belangen Behartigers voor Allemaal (ABBA). Een ander feestje wordt gevierd in de gemeente Bonaire; daar krijgen ze dankzij het bezoek van koningin Beatrix een cadeautje van anderhalf miljoen euro.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Swami Bhaktipada (74): Indiaas Hare Krishna-goeroe
Florence Parry Heide (92): Amerikaans kinderboekenschrijfster
Morio Kita (84): Japans schrijver
Perkins Bass (99): Amerikaans politicus
Janko Messner (89): Sloveens-Oostenrijks dichter en activist
Gregor Frenkel Frank (82): Nederlands acteur, tekstschrijver en presentator
Hulzer Willem Wilterdink (85): Nederlands schrijver
Cas Spijkers (65): Nederlands chef-kok en auteur

Het woord van de week: Roesboete.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen