11.10.11

Gotspe

Column: De waan(zin) van de week

Solidariteit is een groot goed. Daarom pleit ik voor solidariteit in het pensioenstelsel. Zoals het nu geregeld is, wordt de hele pensioenpot leeggegeten door de huidige generatie AOW’ers en de mensen die hier de komende jaren tot toetreden. Daarna is het feest voorbij en is het geld op voor de daaropvolgende generaties. Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Ik kan me niet voorstellen dat de seniore generaties zoiets op hun geweten willen hebben.

Om dit te voorkomen moet de hoogte van de AOW-uitkering aangepast worden aan de mate waarin mensen gebruik maken van deze regeling. Als er in een jaar 10% meer AOW’ers bijkomen, dan gaat het daaropvolgende jaar deze uitkering met 10% omlaag. Daalt het aantal AOW’ers met 15%, dan kan de uitkering met datzelfde percentage omhoog. Alleen op deze manier zorgen we ervoor dat de AOW behouden kan blijven voor toekomstige generaties. En dat is pas echte solidariteit!

Minister Donner vertikt het om de absurde 33.000-regeling in Europa aan de kaart te stellen. De Europese Unie heeft in al haar wijsheid besloten dat huurhuizen van woningcorporaties alleen toegewezen mogen worden aan mensen/gezinnen met een inkomen lager dan 33.000 euro. Het is een gotspe. Ten eerste is het oneerlijk voor de hardwerkende tweeverdieners met lage salarissen, die door hun ijver net boven dat bedrag uitkomen.

Ten tweede zijn de Nederlanders veel slechter af dan de inwoners in Frankrijk, Italië, Portugal en Griekenland waar de salarissen over het algemeen lager liggen. In die landen hebben dus, zowel feitelijk als procentueel, meer mensen de mogelijkheid om in een huurhuis van een woningcorporatie te wonen. Deze 33.000-regeling moet in ieder geval afhankelijk gemaakt worden van de hoogte van het gemiddelde inkomen per land. Ook is het waard te kijken naar een verschil in waardering voor individuele personen en gezinnen. Een individuele werkende verdient minder snel 33.000 euro per jaar dan twee kostwinners samen. Kom op Donner: regel dit nog even voordat je vice-president van de Raad van State wordt!

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Ken Dahlberg (94): Amerikaans zakenman en sleutelfiguur in het Watergateschandaal
Steve Jobs (56): Amerikaans zakenman
George Hawrylyshyn (70): Oekraïens Canadees journalist en correspondent
Meta de Vries (70): Nederlands diskjockey
Pol Claeys (78): Belgisch ondernemer
Piet Noordijk (79): Nederlands saxofonist
Henk Biesterbos (60): Nederlands beeldend kunstenaar en drummer
Pavel Karelin (21): Russisch schansspringer
Albert Rosellini (101): Amerikaans politicus

Het woord van de week: Plaszak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten