19.10.11

Kool

Column: De waan(zin) van de week

Hoeveel Palestijnse criminelen is het leven van één Joodse soldaat waard? 1.027 om precies te zijn. De Israëlische regering heeft onderhandeld met de terroristische organisatie Hamas en de beide partijen zijn overeengekomen dat de soldaat na vijf jaar werd vrijgelaten. De prijs die hiervoor betaald moest worden was zeer hoog. Mensen die aanslagen hebben gepleegd, waarbij onder meer vrouwen en kinderen omkwamen, lopen nu weer vrij rond. En ze worden als helden vereerd; het is nu een kwestie van afwachten voor de eersten van die ruim duizend mensen opnieuw de fout ingaan. En hoeveel kinderlevens worden opgeofferd als dank voor hun vrijlating.

Wereldwijd groeit de ‘Occupy’ beweging als kool. Dit dankzij een groepje initiatiefnemers in Wall Street, die al wekenlang bij dit zenuwgokcentrum kamperen. Inderdaad; gokcentrum, want handelen in aandelen, opties, olie en levensmiddelen is niets meer of minder dan dat. Als handelaar gok je erop dat de prijzen zullen dalen of stijgen. En de rest van de wereld lijdt onder ultrahoge voedselprijzen, terwijl de prille groei van de wereldeconomie kapot gaat aan de hoge olieprijzen.

Ook in Nederland waren er enkele ‘Occupy-acties’, maar in dit land hebben de initiatiefnemers het gepresteerd om deze protestbeweging in één weekend volledig de nek om te draaien. Voor de lenzen van de draaiende camera’s lieten zij iedere protesterende malloot met een eigen boodschap aan het woord. Zodat ook voorvechters en pleitbezorgers van mishandelde cavia’s, onvoldoende geknuffelde bomen en vrijwillige werkweigeraars hun zegje konden doen. Hierdoor raakte de echte boodschap verpletterd en is een grote kans op verandering verkeken.

De klok tikt: iedere dag komen we een stapje dichter bij het bankroet van Griekenland. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden en na anderhalf jaar komen de politici in Europa er eindelijk achter dat het niet werkt om met honderden miljarden euro’s te smijten richting economieën die al jarenlang teveel uitgeven. En hun eigen handelsbalanscijfers dusdanig verfraaien, dat je kunt zeggen dat het land de boel belazert. De gemiddelde werkgever die dit zou doen, was al lang in een kleine cel met vier witte muren gestopt, maar voor belazerende politici gelden blijkbaar andere regels.

Het is herfstvakantie en ik ga ‘politie en diefje’ spelen met mijn kinderen. Dat schijnt tegenwoordig niet meer te mogen van de VVD, CDA en PvdA. Ik riskeer dus opgepakt te worden, maar waag het er toch maar op. Dus als u volgende week geen column leest, dan weet u waar het aan ligt.

De afgelopen week zijn onder meer overleden

Ad van Geloven (78): Nederlands ondernemer
Lambert Giebels (760: Nederlands schrijver, historicus en politicus
Henk Vaarkamp (61): Nederlands directeur en dierengeneeskundige
Adam Hunter (48): Schots golfspeler en coach
Betty Driver (91): Engels actrice
Dan Wheldon (33): Brits autocoureur
Manfred Gerlach (83): Duits politicus

Het woord van de week: Campinghoudster. Dat is officieel het langste woord uit de Nederlandse taal waar iedere letter maar één keer in voorkomt. Afgezien natuurlijk van blondschutvampier.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen