7.6.11

Waan(zin)

Column: De waan(zin) van de week

Het zijn de komkommers! Nee, de tomaten hebben het gedaan! Echt niet, de EHEC-bacterien komen van de taugé af. Hele bedrijfstakken worden met sluiting bedreigd door hijgerige berichten dat een killerbacterie groentesoorten gebruikt om de mensheid te bedreigen. Nederland is een groot exportland van groenten en fruit en de telers werden keihard in hun gezicht geslagen. De wekelijks schade van misgelopen omzet bedraagt meer dan 50 miljoen euro, zo berekende het Productschap Tuinbouw.

Ondertussen maken veel kinderen dankbaar gebruik van de EHEC-manie. “Mam, ik wil geen fruit eten, want ik wil niet besmet raken met die bacterie.” Welke rechtgeaarde ouder kan daar nog een antwoord op verzinnen?

Over kinderen gesproken: het door anderen laten opvangen van je eigen kind wordt duurder. Dit nieuws zorgde voor stevige kritiek in de media, maar wie nuchter naar de cijfers kijkt beseft dat de eigen bijdrage van ouders al jaren beschamend laag is. Zo betalen ouders die een minimuminkomen verdienen slechts 67 euro per maand. Voor dit bedragje wordt er twee keer per week op hun kroost gepast. Dat is dus 64 uur per maand. Je betaalt dus een euro per uur om je kind volledig te laten verzorgen door een ander. Vroeger noemden we dat slavenarbeid. Ik vind het dan niet zo gek dat dit bedrag omhoog gaat naar 103 euro.

Mensen die drie keer modaal verdienen (minimaal 135.000 euro) betalen nu 424 euro (6,63 euro per uur) voor het bij een ander plaatsen van de kinderen. Dat wordt 11,16 euro per uur (714 euro per maand). Is het nou zo vreemd dat een gezin dat 11.250 euro per maand verdient, hiervan 714 euro opzij zet zodat hun kinderen twee dagen per week elders onder dak zijn? Ik dacht het niet.

Natuurlijk zullen mensen zeggen dat het niet eerlijk is om de kosten voor de kinderopvang te laten stijgen. Noem me ouderwets, maar waar is de tijd gebleven dat ouders hun eigen kinderen opvoedden?


De afgelopen week zijn onder meer overleden: Italic

Munir Dar (76): Pakistaans hockeyer
Willem Duys (82): Nederlands televisiepersoonlijkheid en radiopresentator
Josephine Hart (69): Brits schrijfster
Harry Bernstein (101): Brits-Amerikaans schrijver
Christof Beukema (64): Nederlands beeldend kunstenaar
Andrew Gold (59): Amerikaans zanger en songwriter (Thank you for being a friend)
Jan van Roessel (86): Nederlands voetballer
Lindsey Durlacher (36): Amerikaans worstelaar
Ludo Martens (65): Belgisch politicus

Het woord van de week: Kwamkwammers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten