31.5.11

Kiplekker

Column: De waan(zin) van de week


Het was een goede nieuwsweek voor alle vleesliefhebbers en groentehaters. Voor het eerst sinds de ‘wasserbomben’ (de Nederlandse tomaten die in Duitsland zwaar bekritiseerd werden vanwege de grote hoeveelheid vocht dat er in zat), wordt niet een bepaalde vleesvariant (kip, varken of koe) bekritiseert vanwege een salmonella-infectie of een uitbraak van een gekke koeienziekte. Nu zijn de komkommers en andere rauw-eetbare groenten het haasje.

Al veertien mensen zijn in Duitsland overleden door het eten van komkommers die besmet zijn met de darmbacterie Ehec. Deze bacterie is ‘multiresistent’, wat betekent dat deze miniscule diertjes tegen veel gangbare antibiotica bestand zijn. Veel Duitsers weigeren nog om niet alleen komkommers, maar ook sla en tomaten te eten. Vanuit officiële instanties wordt in dat land ontraden om rauwe groenten te eten. Wanneer de groente in de keuken gesneden wordt, moet het betreffende mes eerst met heet water gewassen worden, voordat het voor een andere etenswaar gebruikt kan worden.

Ondertussen ontkent de Nederlandse groentesector met kracht dat de besmette komkommers uit Nederland komen. De eerste berichten lieten weten dat het ging om Spaanse komkommers (van een Nederlandse teler) die van een vrachtwagen gevallen waren, maar toch verkocht werden. Nu is er sprake van dat in ieder geval één van de besmette komkommers wel vanuit Nederland geëxporteerd is. Grote onderzoeken worden momenteel uitgevoerd en de sector krijgt nu al tien miljoen euro om het verlies aan exportinkomsten deels te compenseren.

Wordt het echter niet tijd om de huidige manier van groenten kweken onder de loep te nemen? Waarom bekommeren mensen zich wel om het lot van de legkip of varkens die in te kleine kooien staan. Kom op voor de komkommer; groenten moeten zich weer kiplekker voelen!

Eindelijk is de oud-generaal Ratko Mladic opgepakt, de man die de opdracht heeft gegeven om 8.000 moslimmannen en –jongens te vermoorden bij Srebrenica. Onder toeziend oog van Nederlandse militairen die de ‘veilige’ enclave indertijd beschermden, maar geen schot losten om hun eigen hachie te redden. Deze militairen hielpen de kinderen en hun vaders in de doodsbussen en mochten als dank daarna veilig weer naar huis gaan. Jaren later kregen deze dappere militairen zelfs een koninklijke onderscheiding, inclusief de hoofdheld Thom Karremans. En er was niemand die deze onderscheiding weigerde… Ik hoorde een Amerikaan het volgende zeggen: ‘To defend other people, sometimes soldiers are expected to die.’


Oh, en Willem Vermeend: fijn dat u mijn blog heeft gelezen (http://joepderksen.blogspot.com/search?q=De+beste+oplossing+is+om+Griekenland+tijdelijk+buiten+het+Euro-gebeuren+te+zetten).

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Hans Wijnberg (88): Nederlands chemicus
Tyler Simpson (25): Australisch voetballer
Koos Duppen (58): Nederlands bestuurder van de Rijksuniversiteit Groningen
Francine Graton (79): Frans stripauteur
Sergej Bagapsi (62): Abchazisch leider
Chung Jung-kwan (30) : Koreaans voetballer

Het woord van de week: Groentariër.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten