28.6.11

Claimcultuur

De waan(zin) van de week

Eerder deze week beklaagde een echtpaar op tv zich dat ze op vakantie waren in Thailand en dat ze overvallen werden door noodweer en overstromingen. Ze moesten zelfs hun campingplaats verlaten en werden geëvacueerd. Maar, en nu komt het ergste: de nieuwe locatie was niet zo goed als hun in de vakantiefolder was toegezegd!

De vrouw verwoordde het ongeveer als volgt: “We werden weggebracht en vanuit de bus konden we ook al die mensen zien die hun huis verloren hadden en moedeloos langs de kant van de weg zaten.” Het echtpaar vond het blijkbaar zo verschrikkelijk dat ze dit moesten aanschouwen, dat dit een van de redenen was om een schadevergoeding te eisen. Een vertegenwoordiger van de ombudsman verklaarde dat ze volledig in hun recht stonden.

Schadevergoeding? Wat een onzin! Vroeguh ging ik met m’n rugzak op vakantie; op weg naar het volgende avontuur. En als er iets niet goed ging, was dat extra bagage om thuis mooie verhalen over te vertellen. Het bewuste echtpaar mag dankbaar zijn dat ze uit het getroffen gebied geëvacueerd werden. En hoe zouden al die dakloze Thai denken over het feit dat dit echtpaar schadevergoeding eist? Voor een in het water gevallen vakantie? Gaat u schamen, stelletje schadevergoedingeisers!

Ondertussen loopt de cultuursector te hoop tegen de 200 miljoen aan bezuinigingen, waar het kabinet zich binnenkort over buigt. Natuurlijk is cultuur belangrijk voor een samenleving, maar het mag best een flink pond minder. Waarom moet de maatschappij opdraaien voor, ik noem maar een voorbeeld, vijftig acteurs die schaars gekleed twee uur lang op een podium oerkreten uitslaken. En dat voor een handvol mensen in het publiek. De kunst- en cultuursector kan best andere vormen van inkomsten overwegen, zoals sponsoring door de lokale ondernemers. Of houd eens een keer een kunst/schilderijenveiling, waarvan de opbrengst naar een toekomstige uitvoering gaat. Beste kunstenaars; samen staat u sterk!

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Mans Flik (86): Nederlands burgemeester
Christa Rosier (50): Nederlands omroepster
Ryan Dunn (34): Amerikaans Jackass-acteur
Jef van der Heijden (85): Nederlands cineast
Adrienne Ledent (111): Oudste Belg
Dennis Marshall (25): Costaricaans voetballer
Jan van Beveren (63): Nederlands voetbaldoelman
Heere Heeresma (79): Nederlands schrijver
Paul Goeken (48): Nederlands auteur, bekend onder pseudoniem Suzanne Vermeer

Het woord van de week: Frituurvlucht.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen