14.6.11

Misdrijf

Column: De waan(zin) van de week

Laat ik deze column beginnen met een compliment: het gebruik van de spits- en plusstroken wordt geïntensiveerd. Deze nieuwe rijbanen worden tot nu toe pas open gesteld zodra er 1.500 auto’s per uur over het naastgelegen traject rijden. Dat aantal wordt naar beneden bijgesteld tot 1.350 auto’s. Ik heb nooit begrepen waarom er nieuw asfalt wordt gecreëerd, terwijl je daar maar twee tot vier uur per dag gebruik van kunt maken. Hoe meer je het verkeer namelijk helpt doorstromen, hoe beter dat voor het milieu is. Daarom moet de volgende stap zijn om het hele verschijnsel spits- en plusstroken af te schaffen: asfalt moet gebruikt worden waar het voor bedoeld is: 24 uur inzetbaarheid voor het verkeer.

Ondertussen wordt het steeds meer politici duidelijk dat het geen goede zaak is een land met leningen te belonen, terwijl die staat jarenlang de officiële economische cijfers gewijzigd heeft. Dat heet fraude; een misdrijf waarvoor iedere inwoner en bedrijfsmanagement zwaar gestraft wordt. Als land schijnt dat echter straffeloos te mogen. ‘Vooraanstaande economen’ voorspellen hel en verdoemenis als we Griekenland niet blijven steunen en ze laten weten dat dit land binnen de EU moet blijven. Anders zou dit zware gevolgen hebben voor de economie.

Deze stelling lijkt mij zwaar overtrokken. Gedurende de decennia zijn er steeds landen geweest die in de financiële problemen zijn gekomen en er door leningen van de IMF weer uit zijn gekomen. Deze landen dienden een aantal jaren aan strikte voorwaarden te voldoen om de leningen af te betalen en kwamen er vervolgens op economisch en maatschappelijk vlak veel sterker uit. Een bekend voorbeeld hiervan is Brazilië: dertig jaar geleden een armoedig land en nu al jaren een economische machtsfactor van jewelste.

Wat moeten we doen met Griekenland? Officieel kan het land niet uit de EU – en de euroconvertibiliteit - gegooid worden. Daarom zou het goed zijn om dat land een time-out te geven, waarbij de Griekse economische factoren niet meer worden opgenomen in de euroberekening. Zodra de Grieken hun zaken weer op orde hebben, verdienen ze het weer om volledig onderdeel te zijn van de EU.

Nog een laatste gedachtespinsel: waarom moet ik tot m’n 67ste blijven werken en mogen de Grieken stoppen op hun 53ste? Overigens hebben de babyboomers het weer mooi voor elkaar: alle 55-plussers mogen gewoon stoppen op hun 65ste. De generaties na hun moeten nog jarenlang doorzwoegen.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Jan van der Hoek (55): Nederlands voetballer en voetbaltrainer
Josip Katalinski (63): Bosnisch voetballer
Rein Bloem (105): Nederlands sportpedagoog
Idwal Robling (84): Welsh voetballer en commentator
Bob Spaak (93): Nederlands sportjournalist

Het woord van de week: Geluidsstress.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen