5.7.11

14.572.096

Dat is het bedrag waarover de politie had kunnen beschikken als alle voetbalclubs 44 euro hadden betaald voor het inzetten van de dienders tijdens zogeheten risicowedstrijden. Dit is ruim 2/3de van het totale bedrag dat opgaat aan de politiebegeleiding van evenementen, althans volgens een schatting van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Ook op een ander vlak kwam de politie deze week in het nieuws. Na een overval op een Amsterdamse vestiging van Brink’s waardetransport, zette de politie de achtervolging in. Op de A2 werden snelheden tot 240 kilometer per uur gehaald, waarna een van de vluchtauto’s bij Waardenburg tegen de vangrail botste en in brand vloog. Een attente weggebruiker wilde helpen, maar diende zijn busje onder bedreiging van automatische vuurwapens af te staan. In de tussentijd bleven de agenten van het korps Amsterdam-Amstelland uit de buurt en ondernamen geen actie om de criminelen in de kraag te vatten.

Nadat dienders van het korps Brabant Noord de achtervolging overnamen, werd het helemaal een drama. Zij lieten de overvallers op de Noord Brabantlaan in Eindhoven gaan, uit angst dat er op hun geschoten zou worden. Met alle respect, maar wat zijn dat voor slapjanussen?! Je wordt toch geen agent om alleen maar boetes uit te delen of met een infraroodcamera snelheidsovertreders te betrappen? Als diener van de wet dien je juist de zware criminaliteit aan te pakken, maar blijkbaar hoeft dat niet in Nederland. Zodra je automatische vuurwapens in je bezit hebt, kun je blijkbaar doen en laten wat je wilt.

De overdrachtsbelasting gaat dit jaar – tijdelijk – omlaag naar 2%. Een prima eerste stap, maar die verhuisboete zou natuurlijk helemaal afgeschaft moeten worden. Tegelijk met de lijkentaks; die idiote belastingmaatregel dat na iemands overlijden de belastingdienst langs komt om tientallen procenten van de nalatenschap in te pikken. Over die nalatenschap is overigens tijdens het leven van de betreffende persoon ook al decennialang belasting betaald.

Over gerechtigheid gesproken: het gerechtshof heeft bepaald dat de Nederlandse staat aansprakelijk is voor de dood van drie moslims die bij de slachting in Srebrenica van 1995 zijn vermoord. Het is een grote overwinning voor de nabestaanden die deze rechtszaak hadden aangespannen en de enige juiste uitspraak. Dutchbat-militairen hadden deze mannen van de beschermde compound gestuurd, recht in de handen van hun Servische moordenaars. Het hof heeft bepaald dat hiermee Nederland zich heeft bemoeid met de evacuaties van de vluchtelingen, terwijl de verantwoordelijken hadden kunnen weten wat er zou gebeuren.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Wim Greenen (56): Nederlands bierbrouwer
Marcel Hastir (105): Belgisch kunstschilder en theosoof
Francis King (88): Brits schrijver
Otto von Habsburg (98): Oostenrijks troonpretendent en Duits politicus
Willie Fernie (82): Schots voetballer

Het (Engelse) woord van de week: Meatarians (Vleestariƫrs; mensen die geen fruit of groente eten).

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen