4.5.11

Osama

Column: De waan(zin) van de week


Obama pakte Osama. Een kortere zin met een grotere nieuwswaarde valt niet te bedenken. Bijna tien jaar na “911”, de dag dat vier groepen godsdienstfanatici vliegtuigen verpletterden op de Twin Towers in New York en het Pentagon in Washington, is de bedenker van dit plot eindelijk dood. Ruim vijf jaar heeft Osama Bin Laden genoten van een relatieve vrijheid in de plaats Abbottabad in Pakistan. Nota bene vlak naast een militaire basis. Door een actie van de Navy SEALS kwam Osama om het leven, maar pas nadat hij een vrouw als schild had gebruikt en om genade had gesmeekt bij de Amerikaanse soldaten. Blijkbaar had Osama er niet veel vertrouwen in dat hij martelaar zou worden en mag genieten van 70 maagden.

Opvallend vond ik de kritiek van politici en in de media, waarbij de dood van Osama gebagatelliseerd werd. Al-Qaeda zou geen grote organisatie meer zijn en Osama’s rol in dezen zou al jaren zijn uitgespeeld. Dan is het toch vreemd, dat we tien jaar lang overspoeld zijn door berichten over Al-Qaeda, er regelmatig terreurwaarschuwingen werden geuit en de privacy van de inwoners op vele vlakken onder zware druk kwam te staan. Uit naam van de veiligheid uiteraard. Zou de politiek dan toch een slaatje geslagen hebben uit de angst bij de inwoners? Dat kan toch niet waar wezen?!

De wereldwijde vreugde over de dood van Osama, werd heel treffend geuit door de Amerikanen die na het bekend worden van zijn verscheiden, feest vierden voor het Witte Huis en op ‘Ground Zero’, de plek waar ooit de Twin Towers stonden. Er werd volop met de Amerikaanse vlag gezwaaid; een verschijnsel dat in Nederland niet of nauwelijks te zien was. Dat laatste vind ik vreemd; waarom zouden Nederlanders ook niet vaker de vlag uitsteken bij het horen van goed nieuws? Hoe dan ook, de wereld is met het heengaan van Osama een stukje veiliger geworden. Nu is het alleen nog wachten op beelden en foto’s van de overweldiging en de dood van deze moslimfanatiekeling; al was het maar om complottheorieĆ«n te ontkrachten.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Gea Rexwinkel (40): Nederlands zangeres
Eddy van den Enden (82): Nederlands cameraman
Pieter de Monchy (94): Nederlands beeldhouwer en tekenaar
Willem Albert Wagenaar (69): Nederlands psycholoog
William Campbell (87): Amerikaans acteur
Joanna Russ (74): Amerikaanse sciencefictionschrijfster
Saif al Arab Qadhafi (29): zoon van Moammar al-Qadhafi
Ted Lowe (90): Brits snookercommentator
Osama bin Laden (54): Saoedi-Arabisch terrorist en leider van Al-Qaeda

Het woord van de week: terreurvuil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten