10.5.11

Koud

Column: De waan(zin) van de week


Het is lente en de temperaturen lopen fors op. En juist nu gaat Prins Willem-Alexander op uitnodiging van het Wereld Natuur Fonds naar Groenland om te constateren dat het ijs smelt. Kan iemand onze prins erop wijzen dat het ijs daar altijd smelt in de lente en dat er weer meer ijs komt in de herfst en de winter? Een positief aspect van het bezoek is wel dat nu gekeken wordt hoe het smeltende drinkwater opgevangen kan worden, zodat het door de mensheid benut kan worden.

Wat is er in politiek opzicht gebeurd? Hoe kan het dat Nederland binnen een jaar afglijdt van een politieke natie die met de Top 20 landen kan meepraten, naar een landje dat nog niet eens wordt uitgenodigd als enkele Europese naties spreken over de Griekenlandperikelen? Je kunt op de kabinetten Balkenende veel kritiek hebben, maar Nederland speelde in die tijd wel mee op hoog internationaal niveau. Het wordt tijd dat Rutte c.s. eens keihard op de trom gaan slaan en niet beleefd wachten tot ze ooit voor het grote jongensoverleg worden gevraagd. Nederland is netto betaler aan de EU en het moet zo zijn dat wie betaalt, ook bepaalt.

Ondertussen viert de tukkertrots weer hoogtij en pakte FC Twente de tweede prijs van het voetbalseizoen 2010 – 2011. Hier kunnen nog twee prijzen bijkomen: als de club minimaal een punt pakt tegen Ajax in de laatste Eredivisiewedstrijd van deze competitie, is Twente voor de tweede achtereenvolgende keer landskampioen. En is er weer helemaal niets in Amsterdam. Bovendien kan FC Twente landskampioen worden bij de eredivisie voor de vrouwen, waar de club momenteel ook bovenaan staat. De double is al binnen; de vraag is nu, pakt Twente ook de Tripple of zelfs de Quadruple?

Dankzij de aanleg van extra rijstroken is de filedruk in de eerste vier maanden van dit jaar met maar liefst 16,9% afgenomen. Dat bewijst het absolute ongelijk van al die boomkussers die zeggen dat de aanleg van extra asfalt niet zorgt voor vermindering van de files. Een ander positief bericht over de infrastructuur is het besluit van de Provincie Zuid-Holland om het gedrochtsplan voor de Rijn Gouwe Lijn (RGL) af te schieten. Na veertien jaar praten over een tram die Gouda met de kust zou moeten verbinden, is dit verstandige besluit genomen. Enkele politici volhardden jarenlang in het doordrukken van de RGL-illusie, ondanks een kostenplaatje van vele honderden miljoenen voor een lijn die nooit financieel rendabel zou zijn. Het gezond verstand heeft uiteindelijk toch gezegevierd, met dank aan de recente verkiezingen voor Provinciale Staten. Hopelijk blijven de nieuw gekozen politici de komende vier jaar doorgaan met het nemen van verstandige besluiten.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Frans Afman (77): Nederlands topbankier en filmfinancier
Frans de Kok (87): Nederlands dirigent
Claude Choules (110): Laatste Britse oorlogsveteraan die meevocht in de Eerste Wereldoorlog
Severiano Ballesteros (54): Spaans golfkampioen
Shin Kyung-moo (55): Koreaans cartoonist
Li Desheng (95): Chinees generaal
Wouter Weylandt (26): Belgisch wielrenner, gevallen tijdens de Giro

Het woord van de week: Slaaptaks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten