26.4.11

Partijpolitiek

Column: De waan(zin) van de week


Ruim een jaar geleden toonde minister president Mark Rutte zich een groot voorstander van de vrijheid van meningsuiting. Hij blijft echter angstvallig stil, waar het gaat om de speech van cultuurhistoricus Thomas von der Dunk. Deze man mag zijn Arondéuslezing niet houden in het Haarlemse Provinciehuis, omdat de tekst ‘te partijpolitiek’ zou zijn. De PVV zou hier te veel mee op de hak worden genomen, aldus Statenleden van VVD en CDA.

Hoe je het ook wendt of keert, het blijft censuur. En het is een zeer gevaarlijke trend. Mogen mensen niet meer kritisch zijn op bepaalde (regerings)partijen? Je maakt mij niet wijs dat het ging om ‘verkeerde moment, verkeerde plaats’, want ieder mens moet op elke gewenst moment zijn/haar mening mogen geven. Het is dan ook een slechte zaak dat Rutte zich nou niet keihard uit als voorstander van vrijheid van meningsuiting.

Ondertussen heeft de Arondéuslezing veel meer aandacht gekregen dan die ooit zou hebben gehad. En dat Von der Dunk zich nu voor het karretje van het Platform Stop Racisme en Uitsluiting laat spannen; dat is geheel voor zijn rekening.

Precies in de week dat er discussie ontstaat over het verlagen van de abortusperiode naar 24 weken, schreven de media over de Duitse baby Frieda. Zij werd, samen met haar tweelingbroertje Kilian, na 21 weken geboren. Kilian redde het niet, maar Frieda is gezond en weegt negen maanden na de conceptie 3.700 gram en is 50 centimeter lang. Het zet je toch aan het denken; zwangere vrouwen die hun baby na 25 weken weg laten halen, zijn in feite medeschuldig aan de dood van een levensvatbaar mens, maar dat wordt door de wet toegestaan. Echter, een meisje dat vier baby’s direct na hun geboorte smoort, krijgt mogelijk een gevangenisstraf van 12 jaar.

Of ze het verdient, weet ik niet; dat laat ik in het midden. Ik constateer slechts een in mijn ogen redelijk absurde situatie.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Grete Waitz (57): Noors atlete
Tim Hetherington (40): Brits cameraman en (oorlogs)fotograaf
Chris Hondros (41): Amerikaans oorlogsfotograaf
Gerard Smith (34): Amerikaans basgitarist
Tine Halkes (90): Nederlands theologe
Wiel Coerver (86): Nederlands voetballer en voetbaltrainer
Koos Idenburg (85): Nederlands sportbestuurder
Max van der Stoel (86): Nederlands politicus
Sathya Sai Baba (84): Indiase goeroe
Gonzalo Roias (93): Chileense dichter

Het woord van de week: Arondéuslezing.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen