17.5.11

Verlies

Column: De waan(zin) van de week

De Nederlandse belastingbetaler wordt er langzaam op voorbereid dat de in Griekenland geïnvesteerde miljarden (groten)deels verloren zullen zijn. Het Zuid-Europese land dat dankzij de toetreding tot de Eurolanden en continue creatief boekhouden tientallen jaren boven haar stand leefde, zal de verkregen extra leningen bij de overige Europese landen nooit in haar totaliteit kunnen terugbetalen. De uit de kast gekomen Minister Jan-Kees de Jager heeft nog niet bevestigd dat het geld in een bodemloze Griekse put is gestort, maar wie tussen de regels van zijn uitspraken door leest, kent de ware boodschap.

‘Kwijtschelding van Griekse staatsschulden is niet aan de orde. Daarover speculeren geeft een verkeerd signaal’, zo liet De Jager optekenen. Echter, een half jaar na het toekennen van de tientallen miljarden, moet hij en zijn collega-ministers nog altijd zware druk uitoefenen op de Griekse regering om te privatiseren, hervormen en te bezuinigen. Bovendien moeten de belastingen in dat land omhoog en het percentage mensen dat daadwerkelijk de belasting betaald ook stijgen. Het is bizar dat er nog druk uitgeoefend moet worden op de Griekse regering om dit te bewerkstelligen. Je zou toch denken dat een land, dat zoveel geld heeft gekregen om zich uit de zelfveroorzaakte sores te werken, allang drastische maatregelen genomen zou hebben. Uitstel betekent in dit geval afstel voor het weer terugkrijgen van de geïnvesteerde miljarden.

Ondertussen wordt de Nederlandse belastingbetaler door onze overheid op allerlei manieren beknot. Zo wordt de gesubsidieerde arbeid ingeperkt en daarnaast wordt het sparen van vakantiedagen beknot: werknemers moeten vanaf 2012 twintig vakantiedagen binnen anderhalf jaar opnemen.

Vanaf 1 augustus gelden strengere hypotheekregels; de hypotheek mag dan nog maar 110% van de koopsom zijn. Bovendien moet tot de helft van de aankoopprijs van de woning worden afgelost. In die laatste voorwaarde kan ik me wel vinden, want een huis kopen zonder het af te betalen is toch een variant van het welbekende ‘op de pof leven’. Maar de stringente 110%-regel is een faliekant verkeerd signaal. Er moet meer flexibiliteit zijn/blijven voor mensen met goedbetaalde banen en/of een flink gespaard bedrag op de bank. Wanneer je de 110%-regel niet invoert, kan een instantie worden opgezet dat iedere toegekende hypotheek onder de loep legt. De uiteindelijke toekenning van de hypotheek moet dan van deze ‘hypotheekkeuringscommissie (HKC) komen. Zo behoud je het toezicht op de hypotheekmarkt, zonder dat er extreem restrictieve maatregelen genomen worden die de huizenmarkt als geheel zullen laten instorten.

Oja, en de voetbaluitslag Ajax – FC Twente was 1 – 3. Ajax won dit seizoen één prijs en FC Twente drie (Johan Cruijff Schaal, de beker en het landskampioenschap van de eredivisie voor vrouwen).

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Bill Gallo (88): Amerikaans cartoonist
Clark Accord (50): Surinaams schrijver en publicist
Miyu Uehara (24): Japans fotomodel
Bernard Greenhouse (95): Amerikaans cellist
Ernie Walker (82): Schots voetbalbestuurder
Samuel Wanjiru (24): Keniaans atleet

Het woord van de week: Afstempelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen