2.11.10

Stemmingmakerij

Column: De waan(zin) van de week

Twee dagen voor de verkiezingen in Amerika komt er het nieuws dat bompakketjes uit Jemen onschadelijk zijn gemaakt. Binnen de kortste keren was een “terroriste” opgepakt, maar al na enkele uren bleek zij onschuldig te zijn. Ben ik nou licht cynisch of komt het dreigingsgevaar de zittende Obama-regering wel goed uit? De afgelopen jaren krijgen we wel vaker berichten over dreigende aanslagen en mij bekruipt steeds meer het gevoel dat deze methode gebruikt wordt om de angst er bij de mensen in te houden, zodat vergaande maatregelen op bijvoorbeeld het vlak van de privacy genomen kunnen worden.

Harry Mulisch, de auteur die vond dat hij beter schreef dan God, is overleden zonder ooit een Nobelprijs voor de Literatuur te hebben mogen ontvangen. Was dat de wraak van God op Mulisch’ zijn ijdelheid? Hij wordt postuum geprezen als een van Nederlands grootste schrijvers ooit, ondanks of wellicht dankzij het feit dat zijn verhaallijn en/of plot regelmatig onnavolgbaar waren.

Jarenlang ageerde de politiek tegen de PVV van Wilders en bleken veel mensen er niet voor uit durven te komen dat ze voor de PVV stemden; met verrassende verkiezingsoverwinning van die partij tot gevolg. Nu het VVD-CDA kabinet met gedoogsteun van de PVV er echter zit, stijgen de drie partijen in de peilingen naar 85 zetels. Hebt u vanuit het buitenland nog iets gehoord over een boycot van Nederlandse producten? Nee? Precies; ook het dreigement dat zoiets zou kunnen gebeuren, was een ouderwets staaltje van bang- en stemmingmakerij. De PvdA moet ondertussen langzamerhand gaan kijken naar een nieuwe voorman, want het is zeer de vraag of de “beoogd minister president” wel kan scoren als oppositieleider.

Wil er nog iemand de Euromast kopen?

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Thomas Pips (91): “Buth”, Belgisch striptekenaar
James Phelps (78): Amerikaans zanger
Néstor Kirchner (60): Argentijns president
Gerard Kelly (51): Brits acteur
Ronnie Clayton (76): Engels voetballer
Takeshi Shudo (61): Japans schrijver
John Benson (67): Schots voetballer
Harry Mulisch (83): Nederlands schrijver
Ted Sorensen (82): Amerikaans presidentieel adviseur

Het woord van de week: Pijnpaaltje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten