23.11.10

Politiekbashing

Column: De waan(zin) van de week

Dit was de week van “Vind modder over politici en ambtenaren en smijt er flink mee”. Eerst leek het er op dat alleen PVV-adepten onder de loep werden genomen, maar daarna barstte ook kritiek uit op coryfeeën van andere partijen.
Zoals CDA-minister Hans Hillen; in de tijd dat hij lid was van de Eerste Kamer had hij ook een eigen bedrijfje. In die functie adviseerde hij ondernemingen over de te voeren public relations en hij was zo vriendelijk om dit ook aan de tabaksindustrie te doen. Saillant detail is, dat hij volgens een woordvoerder ‘niet had gerealiseerd’ dat Hillen zijn activiteiten voor de eigen onderneming had moeten melden. Overigens bestaat de meldingsplicht van andere activiteiten pas sinds 23 maart van dit jaar, dus dat spreekt in zijn voordeel. Aan de andere kant had Hillen wel gemeld dat hij van september 2008 tot 14 oktober voorzitter was van de Vereniging van Nederlandse Importeurs en Producenten van gedistilleerde dranken (VIP).
Wat de in opspraak geraakte PVV’ers betreft, werden we verrast met een tsunami aan nieuwsberichten over een vijftal politici van deze partij. Richard de Mos is nooit schoolhoofd geweest, terwijl hij dat wel op zijn cv had gezet. James Sharpe was ceo van een Hongaarse onderneming die twee keer door de Hongaarse overheid beboet werd vanwege het misleiden van klanten. Hij gaf deze week zijn kamerzetel op. Een actie die niet gevolgd wordt door Eric Lucassen, die veroordeeld bleek te zijn voor ontucht met een ondergeschikte bij de landmacht en kreeg boetes voor hinderlijk en baldadig gedrag. Hij verzuimde dit aan Wilders, voordat hij op de kandidatenlijst werd opgenomen.
Marcial Hernandez zou een kopstoot hebben uitgedeeld aan een ambtenaar van een ministerie tijdens een avondje stappen. Hiervoor zat het kamerlid een nacht in een politiecel. Hernandez ontkent alles, maar Wilders zal wel hebben verzucht dat hij met zulke vrienden geen vijanden hoeft te hebben. Ook Albert van den Bosch (wie?), burgemeester van Zaltbommel zag zijn naam deze week in alle media. Hij sprak de woorden uit waar veel mensen het mee eens zijn en complimenteerde een winkelier die overvallers met een karatetrap zijn winkel uitjoeg.
“We blijven het maar nemen. Dat helpt ons niet. Sla ze maar verrot. Ik vind dat mensen het recht hebben van zich af te slaan en te schoppen”, aldus Van den Bosch. De polemiek over deze woorden leidden ertoe dat minister voor Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, de burgemeester verdedigde. “We moeten ervan af dat slachtoffers niks mogen doen”, al benadrukte Opstelten dat de maatregelen die het slachtoffer neemt in verhouding moeten staan met de overtredingen van de dader. Wel voor eigen rechter spelen dus, maar slechts tot op zeker hoogte.
De afgelopen week zijn onder meer overleden:
Rie de Boois (74): Nederlands politica
Wim van den Berg (93): Nederlands architect
Arthur Semay (55): Belgisch acteur
Nijholt (73): Nederlands schaatscoach
Willem Barnard (90): Nederlands dichter en theoloog
Oscar van Alphen (87): Nederlands fotograaf
Het woord van de week: Tippeloma.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten