9.11.10

Privatisering

Column: De waan(zin) van de week

Premier Mark Rutte heeft zijn zinnen gezet op het privatiseren van de gezondheidssector. Kan iemand Rutte ontwaken uit zijn droom? Die privatisering leidt alleen maar tot hogere tarieven en minder zorgverstrekkingen. Wie twijfelt aan deze uitspraak moet maar eens de documentaire ‘Sicko’ bekijken. Sinds president Nixon begin jaren ’70 goedkeuring gaf aan een wetsvoorstel zodat particuliere ondernemingen ziektekostenverzekeringen aan argeloze inwoners konden slijten, zijn miljoenen mensen er de dupe van geworden. En velen onnodig gestorven.

Die bedrijven hebben namelijk twee prioriteiten: de eerste is om zoveel mogelijk ziektekostenverzekeringen te verkopen. De tweede prioriteit is om zo weinig mogelijk vergoedingen uit te betalen aan pillen of operaties. “Een zo hoog mogelijk rendement voor een zo laag mogelijk risico”. Dit leidt tot schrijnende situaties, waarbij mensen die dachten dat ze goed verzekerd waren, toch geen operatie mochten ondergaan vanwege de ‘kleine lettertjes’.

Geld

Privatisering van de gezondheidssector zal onherroepelijk leiden tot vergelijkbare situaties. Als de zorgsector (ziekenhuizen, verzekeringsmaatschappijen, huisartsen) volledig op eigen kracht moeten draaien, dienen ze dus veel geld te verdienen. Dan wordt er wel drie keer nagedacht voordat iemand een operatie krijgt en wordt veel meer gekeken naar hoe oud die persoon is, of hij gerookt heeft, of zij overgewicht heeft en of ze wel lief is voor de kleinkinderen. De kosten voor pillen, maar ook voor het liggen in een ziekenhuisbed zullen gigantisch stijgen. Van marktwerking is geen sprake, want als je ziek bent heb je geen keuze. Je moet in een bed liggen en je moet medicijnen krijgen. Hoe kun je daar over onderhandelen?

Kortom Mark en consorten: stop met dromen over de gezondheidszorgprivatisering en keer op je schreden terug.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Andy Irons (32): Amerikaans surfer
Maud Keus (66): Nederlands televisieregisseuse en –producente
Viktor Tsjernomyrdin (72): Oud-premier van Rusland
Eugénie Blanchard (114): Franse oudst erkend levende persoon ter wereld
Tiny Mulder (89): Nederlands schrijfster, journaliste en verzetsstrijdster
Henriette van Lynden (60): Nederlands diplomate
Gerard Overdijkink (74): Nederlands hockeyer
Peter Vos (75): Nederlands illustrator
Wim Bary (81): Nederlands schouwburgdirecteur en radiopresentator
Fred Blankemeijer (84): Nederlands voetballer en Feyenoord-fan (eerst Feyenoord zien verliezen met 10-0 en dan sterven)

Het woord van de week: Ontruimingsangst.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen