26.10.10

010

Column: De waan(zin) van de week

10 – 0 in 010. De voormalige topclub Feyenoord (of: Feyenikkes zoals mijn kinderen het noemen) heeft de grootste nederlaag in haar geschiedenis geleden: 10 – 0 tegen een niet eens zo weergaloos spelend PSV. Bij iedere andere club zouden er maatregelen genomen worden, maar het Feyenoordbestuur ziet er nog been in om de trainer aan te houden. “Er zijn geen alternatieven”, liet Leo Beenhakker weten. Er wordt dus niet in de positie van coach Mario Been gehakt. Wat dat betreft kan Feyenoord een voorbeeld nemen aan het Nederlandse vrouwenhockey: daar wordt bondscoach Herman Kruis al het consigne aangezegd omdat de hockeydames onder zijn hoede geen goud, maar zilver hebben behaald. Van de optie om zijn contract te verlengen wordt door de hockeybond geen gebruik gemaakt.

In Afghanistan is een hulpverlener ontvoerd en minister Uri Rosenthal maakt de onvergeeflijke fout om in het openbaar te zeggen dat de Nederlandse regering geen losgeld betaald. Het principe kan ik begrijpen; als je namelijk aan het ene ontvoeringsteam euro’s betaald, leidt dit ertoe dat andere Nederlanders ook op het ontvoeringlijstje komen. Maar ga dat niet aan de grote klok hangen, want dat is hetzelfde als de trekker overhalen van het pistool aan het hoofd van de hulpverlener. Beter had Rosenthal kunnen zeggen: “Geen commentaar.” Er zijn namelijk andere oplossingen, zoals die bij Arjan Erkel, de medewerker van Artsen zonder Grenzen, die twintig maanden in Dagestan ontvoerd was, toegepast werden. Indertijd leende de Nederlandse overheid geld aan AzG, zodat Erkel vrijgekocht kon worden.

Wikileaks strikes again. Uit 40.000 nieuw onthulde documenten blijkt dat het aantal Irakese slachtoffers veel hoger is dan de officiële cijfers hebben doen geloven. Ook bleken de Amerikanen ervan op de hoogte te zijn dat gevangenen in politiebureau’s gemarteld werden. Dat gaat lijnrecht in tegen de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, dat ook door de Verenigde Staten is ondertekend. Een land als China maakt dankbaar gebruik van deze onthulling door Amerika verwijten voor te leggen, maar het Aziatische land past veel bescheidenheid: zij houden al jaren Liu Xiaobo vast, die onlangs de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Pieter Dolk (94): Nederlands trompettist en dirigent
Herman Krott (79): Nederlands wielerploegleider
Max Kohnstamm (96): Nederlands historicus en diplomaat
Zwaantje van de Belt-Pieters (65): Nederlands zangeres
Fran Crippen (26): Amerikaans langeafstandszwemster
Leo de Budt (91): Belgisch striptekenaar

Het woord van de week: Neuspeutertjes (peuterschoolleerlingen die deze eigenschap hebben).

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen