22.2.10

Val

Column: De waan(zin) van de week

Hét nieuws van de afgelopen week was natuurlijk de val van het kabinet. En het kon niet op een beter tijdstip komen. We staan aan de vooravond van een beslissing waarbij het draait om 35 miljard euro aan bezuinigingen. Deze 35 miljard euro moet grotendeels bij de Nederlandse bevolking gevonden worden. De vorige regering, Balkenende 4, had al jaren de steun van de Nederlanders verloren; de populariteit lag continue zo rond de 50 zetels.

Met nieuwe verkiezingen in aantocht kunnen alle politieke partijen duidelijk maken waarop ze willen bezuinigen. Ik hoop van harte dat de politici daar allemaal heel helder over zijn, want juist op die manier kunnen de kiezers écht besluiten welke partij hun stem waard is. Er zijn volop keuzemogelijkheden voor de aankomende regering (Balkenende 4½ , Balkenende 5, Rutte 1, Wilders 1, Bos 1, Kant 1 of Pechtold 1; wie zal het zeggen?) om te beknibbelen op de uitgaven.

Uit de losse pols: niet invoeren van de kilometerheffing: zo bespaar je vele, vele miljarden aan uitgaven en breng je tegelijkertijd een halt toe aan de Big Brotherziekte. Geen extra uitgaven aan de JSF: laat de EU maar één kleine, krachtige troepenmacht hebben, waaraan alle landen een gelijke (en niet te hoge!) bijdrage betalen. De tijd dat ieder EU-land z’n eigen leger moet hebben, ligt achter ons. Of wat dacht u van het H-woord: de huursubsidie? Welke partij durft te zeggen dat hier het mes in moet? Natuurlijk wordt al jaren gesproken over de hypotheekrenteaftrek, maar daar mag niet aan gekomen worden als tegelijkertijd ook niet iets gedaan wordt aan de huursubsidietsunami. Een andere bezuiniging: afschaffen van het inhuren van ‘onafhankelijke experts’: wie betaalt, bepaalt. Op het moment dat je inkomsten krijgt van een partij, ben je niet onafhankelijk meer. Volgens mij zit ik ondertussen al aan de 35 miljard euro. Hebt u, waarde bloglezer, nog suggesties?

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Ian Gray (46: Australisch voetballer
Juan Carlos González (85): Uruguayaans voetballer
Wan Chi Keung (53): Hongkongs voetballer en acteur
Mako Fujita (76): Japans acteur
Kathryn Grayson (88): Amerikaans actrice
Witold Skaruch (80): Pools acteur
Alan Gordon (65): Schots voetballer
John Babcock (109): De laatste Canadese Eerste Wereldoorlogveteraan
Lionel Jeffries (83): Engels acteur
Hendrik Verweij (100): Nederlandse mede-oprichter van Veronica
Bobby Cox (76): Schots voetballer

Het woord van de week: Huursubsidietsunami.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten