16.2.10

Duurder

Column: De waan(zin) van de week

‘We’ weten hoe bloedstamcellen ontstaan, dankzij onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Uit de vaatwand in de aorta splitsen cellen zich af, waarna ze via de lever naar het beenmerg verhuizen. In dat beenmerg produceren ze tijdens het leven van het betreffende dier of de mens alle bloedcellen die het lichaam nodig heeft. Deze ontdekking maakt grote kans op het winnen van de Nobelprijs. Dit onderzoek kan de ‘missing link’ zijn in de strijd tegen behandelingen van kanker, leukemie en bloedziektes.

Fred Spijkers, een klokkenluider die 25 jaar lang onrechtmatig en onrechtvaardig behandeld werd door de overheid, sleept zijn oud-werkgever Defensie nogmaals voor de rechter. Hij moest van Defensie liegen over de dood van een dienstplichtige, maar vertelde aan de moeder van de overleden jongen de waarheid; diens dood kwam door ondeugdelijke landmijnen. Prompt werd Spijkers ontslagen, uitgemaakt als politiek crimineel en psychiatrisch patiënt. Hij woonde samen met zijn vrouw jarenlang in een camper. In 2002 won hij een rechtszaak tegen de regering, maar pas anderhalf jaar geleden ontving hij zijn rechtmatige geld. Nu blijkt dat Spijkers nog altijd geen aanspraak kan maken op pensioen- en wachtgelden omdat zijn ontslag van een kwart eeuw geleden nog altijd niet ongedaan is gemaakt. Terecht vecht hij dit onrecht aan, al had zijn advocaat dat natuurlijk al veel eerder moeten onderkennen.

De HSL maakt bij Kaag en Braassem meer geluid dan een F-16 straaljager op drie kilometer hoogte. Dat is harder dan het wettelijk toegestane industrielawaai (70 decibel). Dus nadat honderden kilometers aan natuurschoon zijn doorsneden door deze spoorlijnen met hun miljoenen kilo’s aan ijzer en staal, draagt dit vervoerssysteem ook nog bij aan excessieve geluidsoverlast. Hoe goed voor het milieu is de trein eigenlijk? Of de trein en bus een financieel goed alternatief zijn, blijft ook twijfelachtig. De nieuwe OV-chipkaart zorgt er namelijk voor dat de reizigers in Zuid-Holland gemiddeld 28,7%(!) duurder uit zijn.

Matiging

Over duurder gesproken: matiging is niet aan de waterschappen besteed; zij verhogen de lasten aan de inwoners (ik weiger mijn landgenoten burgers te noemen, want dan denk ik altijd aan hamburgers: “De politiek heeft het beste voor met haar hamburgers”) in sommige gebieden met maar liefst 10%.

Zeer teleurstellend vond ik de lage opkomst bij de ‘Daar word ik nu echt ziek van’ demonstratie tegen de nieuwe homowet. (Ik kon zelf helaas niet, maar hoop mijn steentje aan dit debat bij te dragen via deze column). Volgens deze wet die de regering wil aannemen, mogen homoseksuele leerlingen en leraren van een religieuze school gestuurd worden, “als ze uiting geven aan hun geaardheid”. Niet alleen is deze bepaling discriminerend tegen niet-religieuze scholen, maar wat nog veel erger is: de grondrechten van 10% van de bevolking wordt zwaar met de voeten getreden. Zij mogen niet meer zichzelf zijn, hand-in-hand met een vriend/vriendin lopen of gaan samenwonen met een partner van hetzelfde geslacht. Schande regering! Hoe durft u!

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

John Dankworth (82): Brits jazzlegende
Franco Ballerini (45): Italiaans wielrenner
Anna Samochina (47): Russisch actrice
Davy Coenen (29): Belgisch mountainbiker
Jan Michielsen (70): Nederlands graficus en kunstschilder
Jim Janssen van Raaij (77): Nederlands politicus en advocaat
Alexander McQueen (40): Brits modeontwerper
Nodar Koemaritasjvili (21): Georgisch rodelaar
Lucille Clifton (73): Amerikaans dichter
Jan Pen (88 jaar en 364 dagen): Nederlands econoom en Nobelprijswinnaar

Het woord van de week: Hamburgers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten