2.3.10

Ongelooflijk

Column: De waan(zin) van de week

Ik weet niet hoe het met u is, maar ik was meer overstuur van het Kramerdrama op de 10 kilometer dan van het nieuws dat het kabinet was gevallen. Over een nationaal trauma gesproken. Het lijkt wel of het iedere keer bij de Nederlanders gebeurt: op het moment dat ze moeten presteren, falen ze. Niemand uitgezonderd.

Er werd gezegd: de enige persoon die Kramer kan verslaan, is Kramer zelf. Dat klopt dus niet: ook Gerard – zwabberbeen – Kemkers was hiertoe in staat. Alle respect natuurlijk voor de Koreaan Lee nogwat nogwat die pas in september 2009 voor het eerst op schaatsen stond en dinsdag 23 februari een nieuw Olympisch record op de 10.000 meter realiseerde, maar ons Nederlanders de foute baanwisseling voor altijd op het netvlies gebrand zijn. Dit kan dus gelijk geschakeld worden met Jan Bols die twee keer de buitenronde schaatste of Hilbert van der Duim die een ronde te vroeg met schaatsen stopte.

Nadat de voormalige regering al met onzalige wetsvoorstellen kwam om niet-openbare basisscholen de gelegenheid te geven om homoseksuele leraren en leerlingen te weren, laat nu de katholieke kerk weer van zich spreken. En dan met name de pastoren Luc Buyens en Geertjan van Rossem, die weigerden om hosti’s uit te delen aan mensen bij wie het vermoeden bestond dat ze ‘niet op de juiste manier vorm geven aan hun seksualiteit’. Eigenlijk mag ik verschillende zaken niet koppelen, maar in deze zelfde week kwam ook naar buiten dat in de jaren zestig en zeventig tientallen priesters, paters en broeders honderden, zoniet duizenden, hulpeloze jongetjes stelselmatig misbruikten. De kerk wist hier van en ze hebben het tientallen jaren in de doofpot gestopt. Dat is bijna net zo erg als de aanrandingen en verkrachtingen zelf. En diezelfde kerk waagt het om mensen te veroordelen omdat ze op een bepaalde wijze geboren zijn! Deo volentum, zo God het wilde.

De DNB (De Nederlandsche Bank), die boterbergen op het hoofd heeft, oordeelde in een onderzoek dat Gerrit Zalm niets te verwijten valt tijdens zijn functioneren bij de DSB Bank. Nee, in vergelijking met de fouten die het bestuur van DNB heeft gemaakt, valt de incompetentie van Zalm in het niet. De Autoriteit Financiële Markten oordeelde dan ook over Zalm dat deze voormalig minister van Financiën ontslagen zou moeten worden als topman van ABN AMRO. Als Zalm een beetje respect heeft voor de samenleving, houdt hij de eer aan zichzelf en stapt hij op.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Bob Doe (89): Brits vliegenier
Bob Kommer (89): Nederlands pionier van de audiovisuele industrie
James Wieghart (76): Amerikaans journalist en redacteur van de New York Daily News
Orlando Zapata (42): Cubaans dissident
Per Agne Erkelius (75): Zweeds schrijver
Jacques Polak (95): Nederlands econoom
Siep Arends (89): Nederlands radiopresentatrice
Jorge Villamil (80): Colombiaans componist
Kristian Digby (32): Brits tv-presentator
Het woord van de week: Boterbergen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten