2.11.09

Smullen

Column: Wat een week!

De roep om strengere straffen voor mensen die agenten bedreigen, wordt steeds luider. Inderdaad is het wat absurd om te stellen dat agenten maar beter tegen schelden moeten kunnen dan andere mensen. Wel pleit ik ervoor dat dan ook gekeken wordt naar de andere kant van de zaak. Agenten hebben een voorbeeldfunctie: als zij het in hun gestelde vertrouwen beschamen, dienen zij extra hard aangepakt te worden. Of het nu gaat om fraude, onrechtmatig gebruiken van het dienstwapen of het ongeoorloofd te hard rijden.

De politie kwam de afgelopen week ook op een andere manier in het nieuws. Voorheen was het zo, dat veel dienders gebruik maakten van de prepensioenregeling en dus vervroegd uittraden. Deze financieel aantrekkelijke regeling is echter uitgekleed, zodat de gemiddelde leeftijd van de agenten steeds hoger komt te liggen. In 2014 is de helft van alle agenten ouder dan vijftig jaar. Onlangs was ik bij een cursus scootmobiel leren rijden en daar stond ook, voor de grap, een scootmobiel in politiekleuren. Het gaat wellicht nog maar een paar jaar duren voordat deze grap werkelijkheid wordt.

Vleesvervanger

Varkens in Nood en Milieudefensie hebben een nieuwe manier gevonden om in het nieuws te komen. Ze introduceren een vleeswijzer, waarop staat dat – o zo verrassend – het niet milieuvriendelijk is om een heerlijk karbonaadje te eten. We moeten met z’n allen aan de Quorn. Hebt u daar nog nooit van gehoord? Ga u schamen! Quorn is een vleesvervanger van plantaardig eiwit. Dit gegeven bewijst weer eens het ongelijk van Milieudefensie en Varkens in Nood. Als vlees ongezond was, zou je er geen vleesvervangers voor hoeven te eten. Het is niet gezond om geen vlees te eten; als het menselijke ras alleen maar bramen en druiven gegeten had, hadden we ons nooit in de huidige mate kunnen ontwikkelen. Maar uiteraard misgun ik niemand een heerlijke tofu (gestremde sojamelk), vegaburger (burger van soja en/of groente en/of granen) of valess (gestremde koemelk). Smullen maar!

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Yasuo Iwata (67): Japans acteur
Kevin Widemond (23): Amerikaans basketballer
Daniel Acharuparambil (70): Indiaas aartsbisschop
Roy DeCarava (89): Amerikaans fotograaf
Ted Nebbeling (65): Canadees minister
Bei Shizhang (106): Chinees bioloog
Manu Verreth (69): Vlaams acteur
Qian Xuesen (97): Chinees ruimtevaartwetenschapper
Natuzza Evolo (85): Italiaans mystica

Het woord van de week: Onderbegroten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten