9.11.09

Garnalen

Column: Wat een week!

Hebt u ook smakelijk moeten lachen bij de Spaanse escapades van de Kroonprins, W.A.? Tijdens een staatsbezoek aan Mexico wilde hij de vertegenwoordigers van de Mexicaanse en Nederlandse olie-industrie ervan overtuigen dat ze meer schone energie dienden te gebruiken. Het leek W.A. blijkbaar wel aardig om een Spaans spreekwoord er tussendoor te gooien. Het heeft bij mijn weten nergens in de pers gestaan, maar ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat zijn vrouw M. hem uitdrukkelijk geïnstrueerd heeft hoe hij “Camarón que se duerme se lo lleva a la chingada” diende uit te spreken. Het is perfect Spaans voor “een garnaal die slaapt, wordt door de stroming meegevoerd”. Helaas was de prins echter in Mexico en niet in Argentinië, waardoor dit Spaanse zinnetje een heel andere betekenis kreeg: “Een garnaal die slaapt, gaat naar de kl.ten”.

Over Mexico gesproken: vanaf vandaag kan iedereen die dat wil zich laten inenten tegen de Mexicaanse griep. Voorlopig krijgen alleen “risicogroepen” een prik. Dat zijn 60-plussers, vrouwen die 13 weken of langer zwanger zijn, personeel in de gezondheidszorg en mensen met een medisch risico. Vorige week is ook bekend geworden dat katten de Mexicaanse griep kunnen overdragen. Als deze griephype nog even doorgaat, komt er ongetwijfeld een oproep om ook alle katten in te laten enten.

Bijltjesdag

Zou het nog bijltjesdag worden onder de ex-bestuurders en ex-commissarissen van de DSB? Als minister van Financiën was Gerrit Zalm (GZ) zeer kritisch over de DSB maar na zijn aftreden was hij er niet vies van bij deze bank als bestuurder in dienst te treden. Voordat alle DSB-ellende uitbrak, pakte GZ na anderhalf jaar schielings zijn biezen om voor Fortis/ABN AMRO aan de slag te kunnen. Hij kan, met de gestegen waarde van de aandelen, hier een – zeer – forse bonus tegemoet zien. En dan is er nog Ed – Raket – Nijpels (EN) die jarenlang commissaris was bij de DSB en dus het beleid van die bank jaarlijks goedkeurde. Ook hij wast zijn handen in onschuld: “Ik heb het niet geweten”. Tegenwoordig is EN voorzitter van het pensioenfonds ABP en als zodanig ook niet geheel onomstreden. Hij heeft aangegeven dat hij deze functie zou opgeven als hem iets te verwijten valt voor zijn periode bij de DSB.

Nederland is vanaf oktober volgend jaar twee nieuwe omroepen rijker: WNL en PowNed. WNL is oorspronkelijk ontstaan uit een actie van de Telegraaf en gaat nu zelfstandig verder “om een rechts geluid te laten horen”. PowNed – voortgekomen uit de website Geen Stijl - wil het Hilversumse even flink opschudden, waarbij ze ongetwijfeld veel gebruik zullen maken van hun internetkennis. De milieuomroep Llink moet haar biezen pakken, zo oordeelde minister Plasterk de afgelopen week.

Anoniem

“De Tiplijn M (Meld Misdaad anonieM), 0800 0700, wordt nóg anoniemer, zo was te lezen in de media. Iedereen die de afgelopen jaren belde, met of zonder nummerherkenning, ging er al automatisch van uit dat ze anoniem tips konden doorgeven. Dat bleek echter niet zo te zijn, want het Openbaar Ministerie bleek via een omweg toch de gegevens te kunnen achterhalen van een “anonieme” tipgeefster over een dodelijke steekpartij tijdens het Rotterdamse Zomercarnaval. M-directeur Guus Wesselink liet weten dit onacceptabel te vinden: “Anoniem moet anoniem zijn”. Mooie woorden, die echter gelogenstraft worden door minister Ernst Hirsch Ballin van justitie: “Een volstrekt waterdichte bescherming van de anonimiteit van M-bellers is niet in alle gevallen te bewerkstelligen.” Anonimiteit is dus ook maar relatief.

Een proef met gratis OV (openbaar vervoer) voor 65-plussers is in Amsterdam grandioos mislukt. Zelfs als mensen gratis gebruik mogen maken van de overal door de stad rondrijdende dieselbussen en trams, willen ze het gemak van hun eigen auto niet opgeven. De enige ouderen die nog wel geneigd zijn om toch maar in een bus te stappen, zijn fietsers. Dus in feite draagt het OV bij aan een verslechtering van het milieu.

Verjaringstermijn

De Raad van State lijdt ook aan verstandsverbijstering, zo lijkt het. Laten we hopen dat dit tijdelijk is. Een moordenaar uit Irak moet een verblijfsvergunning krijgen, zo oordeelt deze instelling. In de tijd dat hij in Nederland illegaal verbleef, is hij namelijk vader geworden van een zoontje. Bovendien zou de verjaringstermijn van de moord overschreden zijn. Het begrip “verjaringstermijn” is natuurlijk een term uit de jaren ’70 van de vorige eeuw en moet onmiddellijk afgeschaft worden. Waarom mag iemand vijftien jaar na een moord of verkrachting zonder angst voor vervolging weer vrolijk rondlopen, terwijl de slachtoffers en familieleden vaak nooit meer over deze wandaden heen kunnen komen.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Claude Lévi-Strauss (100): cultureel antropoloog
Just-Alex Boersma (34): Nederlands zanger
Antonio Pelle (77): Italiaans maffiabaas
Matti Oiling (66): Fins drummer
Dimitri De Fauw (28): Belgisch wielrenner
Humberto Luis Rivas Ribeiro (72): Spaans fotograaf

Het woord van de week: Kieskleurig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten