30.11.09

Politie

Column: De waan(zin) van de week

Als columnist die, met een cynische ondertoon, schrijft over het nieuws van de afgelopen week wordt het je soms wel erg gemakkelijk gemaakt. Zo blijken de grote graaiers ook aan de top van de sterke arm te zitten. Dat zijn dus dezelfde mensen die de beslissing nemen om belastingontwijkers met groot machtsvertoon op te pakken.

Ik noem Miriam Barendse, interim korpschef die voor een dagje werken rustig 1.400 euro in rekening brengt. Drie korpschefs: Welten (hoofdcommissaris politie Amsterdam), Berndsen (korpschef Friesland) en Velings (voormalig korpschef Limburg Zuid) ontvangen woontoelages tot maar liefst 17.640 euro per jaar. Zeker zestien hoofdcommissarissen en plaatsvervangers declareren voor duizenden euro’s aan onkosten, terwijl ze al voor duizenden euro’s een vaste representatievergoeding ontvangen. RTL Nieuws noemde in dit verband hoofdcommissaris Kuijs (korpschef regio Brabant Zuid Oost): hij ontvangt 8.685,60 euro aan vaste representatiekosten, maar declareerde daarnaast voor nog eens 3.887,67 aan zaken als de huur van een smoking en stomerijkosten.

Pikettoelage

“Om 24 uur per dag bereikbaar te zijn”, ontvangen korpschef Wijbenga (Flevoland) en plaatsvervangend korpschef Gorissen (Amsterdam Amstelland) meer dan 11.000 euro per jaar; de zogeheten pikettoelage. En onder meer omdat er in Rotterdam Rijnmond voldoende bonnen zijn uitgeschreven, ontvangt korpschef Meijboom een ‘functioneringstoelage’ van maar liefst 15.085 euro. Uiteraard wast de verantwoordelijke minister Guusje ter Horst (GtH) haar handen in onschuld: “Ik heb het niet geweten.” Als minister hoor je dit soort zaken juist wel te weten, GtH!

De economische crisis, die al flink afneemt, gaat volledig voorbij aan de tienduizenden ambtenaren die bij een EU-instelling werken. Zij krijgen een loonsverhoging van maar liefst 3,7%. In dezelfde week werd bekend dat het komende jaar alle werknemers en uitkeringsgerechtigden er in Nederland op achteruit gaan, niet in het minst door gestegen belastingen, tarieven en fees. En voor 2011 kunnen we onze borst helemaal nat maken, zo vrees ik. Dan zijn de gemeenteraadsverkiezingen weer achter de rug en zullen de gemeenten de OZB zeer fors verhogen. Noem me een doemdenker, maar de percentages zullen de 10% ver overstijgen in veel gemeenten.

Vulkaan

Vorige week werd bekend dat de fabel van de opwarming van de aarde één grote leugen is. Dat weerhoudt dit kabinet niet om een opslag van honderden euro’s op de energienota te leggen aan alle consumenten. En zo wordt nog weer 20 miljard euro gegraaid. Ondertussen stoot een gemiddelde vulkaan tijdens een eruptie meer CO2 de lucht in, dan wij in Nederland in honderd jaar kunnen produceren.

Bent u al ingeënt tegen de Mexicaanse griep? Wat zullen de voorstanders van die griepvaccinatie gebaald hebben. In de week van de grote vaccinaties, waarbij miljoenen kinderen en risicogroepen een verlichte variant van het Mexicaanse griepvirus in hun lijf kregen gespoten, bleek dat het aantal zieken drastisch was afgenomen. Dat ligt echter niet aan de vaccinatie zelf, want daarvoor is een incubatietijd van twee weken. Het goede nieuws van de vermindering aan zieken kwam dus eigenlijk twee weken te vroeg. Nu kan er niet gezegd worden dat de vaccinaties bijgedragen hebben aan het stopzetten van de Mexicaanse griep.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Pim Koopman (56): Nederlands drummer, producer en componist
Amy Black (36): Engels operazangeres
Giorgio I di Seborga (73): Staatshoofd van Seborga
Pia Beck (84): Nederlands jazzpianiste
Ernesto Treccani (89): Italiaans kunstschilder
Eric Waldram Kemp (94): Engels bisschop
Robert Holdstock (61): Engels schrijver

Het woord van de week: Dorpisme.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten