26.10.09

Poot

Column: Wat een week!

De recessie is voorbij, zo laten economen van de met staatshulp overeind gehouden ING weten. In het derde kwartaal groeide de economie 0,3%, wat te danken zou zijn aan de uitgaven van de overheid en de handel met het buitenland. Ook de productie neemt toe en in 2010 zou de economie met 0,7% groeien.

De druk op geldlener Afab neemt toe en de kans is groot dat deze kredietbemiddelaar de weg van de DSB volgt en failliet gaat. Als dit gebeurt, dan is het domino-effect begonnen. Na Afab zullen nog veel meer kredietbemiddelaars onder de loep genomen worden. Als blijkt dat niet aan de rendementseisen voldaan wordt, zullen ook die instellingen omvallen. En zo zullen er nog maar enkele kredietbemiddelaars overblijven. Over de DSB gesproken, als titel voor het boek van Dirk Scheringa zou ik aanraden: “Alles en niets”.

Machtig

Agnes Jongerius, voorzitter van de vakbond FNV, is door het maandblad Opzij gekozen tot “Machtigste vrouw van Nederland”. Wat zou hier de achterliggende gedachte voor zijn? Jongerius is de vrouw die begin dit jaar hoog van de toren blies door te zeggen dat de AOW nooit en te nimmer verhoogd zou worden. Toen puntje bij paaltje kwam, bleek dat de FNV geen poot had om op te staan en de bond werd “handig” pootje gelicht door de werkgeversbonden en de rijksoverheid. Dus de vrouw die haar voornaamste doel niet heeft kunnen bereiken, is nu de “machtigste vrouw van Nederland”. Dat doet me het ergste vrezen voor de personen die lager op de Opzij-ranglijst staan.

Wetenschappers zoeken twee mensen die zich 520 dagen laten opsluiten in een gebouw in Moskou. Zij doen dan mee aan een experiment om een retourreis naar de planeet Mars na te bootsen. Hebt u nog suggesties welke twee personen hier het beste aan deel kunnen nemen?

De toekomstige ex-burgemeester van Tilburg, prominent PvdA-politicus Ruud Vreeman, is aangeschoten wild en moet op zoek naar een andere eervolle functie. Bij hem bleek het achterhouden van informatie over een grote financiële tegenvaller voor het Adje-theater wél een politieke doodzonde. De hamvraag is natuurlijk of Vreeman op het pluche had kunnen blijven zitten als de landelijke media zich niet op deze zaak geworpen had. De vraag stellen, is ‘m ook beantwoorden.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Adriaan Kortlandt (91): Nederland etholoog en gedragsbioloog
Joseph Wiseman (91): Canadees acteur
Jef Nys (82): Belgisch tekenaar
Joeri Riazanov (22): Russisch turner
Martin Visser (87): Nederlands ontwerper en kunstverzamelaar

Het woord van de week: Parkeerplaatsstress.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten