17.10.09

Lijkenpikkerij

Column: Wat een week!

Zonder twijfel stond het nieuws van de afgelopen week in het teken van de teloorgang van de DSB-bank. Het is verbazingwekkend dat het Dirk Scheringa gelukt is om het definitieve faillissement uit te stellen tot in ieder geval maandag 19 oktober. Wellicht kan hij voor dit tijd zijn tent nog verkopen en daarmee uit de klauwen halen van de minister van financien WB en zijn kompanen. Een faillissement van de DSB kan er natuurlijk alleen maar toe leiden dat alle aparte onderdelen verdeeld worden onder de belastinggeldenvretende bancaire instellingen als ING, ABN-AMRO en Fortis. Nogal wiedes dat deze banken, onder aanvoering van DNB, de DSB niet wilden kopen: als ze namelijk, zo dachten ze, enkele dagen zouden wachten, konden de banken de hele DSB-toko voor nop opvreten.

Dirk Scheringa lijkt er voorlopig in te slagen dat dit scenario niet bewaarheid wordt. Dat siert hem toch, ook al heeft hij natuurlijk net als alle andere bankdirecteuren boter op het hoofd door bijvoorbeeld het systeem van verplichte koopsompolissen in te stellen bij het aanvragen van een hypotheek. Met torenhoge afsluitprovisies als toefje op de taart…

Mexico
In april van dit jaar werden we doodgegooid met berichten over de Mexicaanse griep. Een nieuwe uitbraak was te verwachten in augustus/september: enkele weken nadat de mensen terug waren van vakantie uit alle delen van de wereld. Deze paniekverhalen door experts bleken ongegrond te zijn. Nu komt dan weer het bericht dat de echte Mexicaanse grieppiek pas in de winter komt. Ja, ja: eerst zien, dan geloven.

Over paniekverhalen gesproken: uit de statistieken blijkt dat de aarde al enkele jaren niet meer opwarmt. Hoogstwaarschijnlijk heeft dit (ook) te maken met het verminderde aantal zonnevlekken: als de zon minder actief is, komt er minder warmte van de zon af en wordt het dus op de aarde ook minder warm. Simpel? Misschien. Waarheidsgetrouw? Zeker. Maar feit is wel dat alle wetenschappers die al jaren ach en wee roepen over de “opwarming van de aarde” om zo meer onderzoeksgelden te bemachtigen, zich muisstil houden over het feit dat de gemiddelde temperatuur daalt.

De PvdA wil mensen die een erfenis krijgen en verder geen eigen vermogen hebben, een korting geven van duizend euro op de erfenisbelasting. Een aardig gebaar, maar nog lang niet genoeg. Het enige wat met de erfenisbelasting moet gebeuren, is dat die moet worden afgeschaft. Het is pure lijkenpikkerij: de overledene heeft heel haar/zijn leven belasting betaald en desondanks toch een kleiner of groter vermogen kunnen bemachtigen. Over dit vermogen is ook jaarlijks belasting betaald. Vervolgens overlijdt die persoon en gaat zijn nalatenschap naar de familie en komt de overheid er weer aan: mogen we even vangen? Afschaffen die bloedtax!

AOW: Ach of wee
En de politieke regeringspartijen PvdA, CDA en ChristenUnie hebben het voor elkaar: we moeten met ons allen twee jaar langer doorwerken en twee jaar langer belasting betalen. Nou ja, we… Alleen de 55-minners dan: iedereen die op 1 januari 2010 ouder is dan 54 jaar en 365 dagen kan nog op z’n 65ste met pensioen. De jongere generaties kunnen dus weer voor de rest opdraaien. Wat is de gemiddelde leeftijd van de ministers in onze regering, overigens? Dit kabinet wordt gebrek aan daadkracht verweten, maar volgens mij is dat juist een goede eigenschap. Laat de politiek maar zo min mogelijk uitvoeren: des te minder last hebben we ervan.

Deze week zijn onder meer overleden:

Frank Vandenbroucke (VDB) (34): Belgisch wielrenner
Henk Bloemsma (88): Nederlands voetballer
Grietje Jansen-Anker (112): Nederlands oudste inwoner
Bertha van Hasselt (107): Nederlands oudste inwoner
Bert Decorte (94): Belgisch dichter
Sacha Bulthuis (61): Nederlands actrice
George Tuska (93): Amerikaans striptekenaar
Heinz Versteeg (70): Nederlands voetballer

Het woord van de week: Snuffelcursus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten