11.10.09

Miskleun

Column: Wat een week!

De Nobelprijs voor de Vrede was dit jaar niet voor de Amerikaanse president Barack Obama, maar tegen de voormalige president George W. Bush. Hiermee is het comité van de Nobelprijs voor de tweede keer in de fout gegaan, nadat ze in 1994 ook de moordenaar Yasser Arafat geëerd hadden. Natuurlijk gun ik Obama deze erkenning, maar laten we wel wezen: wat heeft deze man meer gedaan dan enkel goede speeches geven en mooie verwachtingen aangegeven? Een Nobelprijs moet alleen worden toegekend aan mensen die ook daadwerkelijk wat bereikt hebben. Om Obama nu al een Nobelprijs te geven, kan gerust een grote miskleun genoemd worden.

Over miskleunen gesproken: het besluit van het kabinet om de Hedwigepolder onder water te zetten, druist niet alleen in tegen alle logica, maar is ook een signaal dat deze regering een slapperdewaskimentaliteit van de eerste orde heeft. Niet alleen geven we de Vlamingen hun zin door de Schelde uit te diepen, zodat de Belgen miljarden meer aan scheepsladingen kunnen verwerken ten koste van onze nationale havenstad Rotterdam. Ook offeren we ons eigen land op om de Belgen ter wille te zijn. En dan krijgen we nog een grote mond toe van onze zuiderburen ook! Het land van de Hedwigepolder wordt verraden door “onze” politici.

Slechts een paar van de exorbitante privileges van de Oranjes worden geschrapt, nadat een golf aan berichten over onbehoorlijk Oranjegedrag over ons heen is gekomen. Nog altijd mogen KB (Koningin Beatrix), WA, M en A, A & A gratis en voor niets gebruik maken van een regeringsvliegtuig. Ook als het om privé-vluchten gaat. Alleen andere leden van de Oranjes mogen niet meer voor hun vakantie gratis met zo’n vliegtuig vliegen. Als je echter als Oranjelid aangeeft dat je niet op vakantie gaat, maar een weeshuis in, zeg, Mozambique gaat bezoeken, dan is het plots een werkvakantie. Of staan de leden van het Koninklijk Huis boven dit soort gesjoemel? Laten we het hopen, al doen de berichten over de belastingroutes via Paleis Noordeinde, waarmee prinses Christina (en wie nog meer?) zich bezondigt, het ergste vrezen.

Jacht

En het is natuurlijk ten hemel schreiend dat de leden van ons Koningshuis niet zelf de grootsheid op kunnen brengen en voorstellen om af te zien van een hele reeks aan privileges. Om maar wat te noemen: zelf de onderhoudskosten van het eigen jacht betalen. Geen 1 of 2 vakantiehuizen bouwen op een eiland in Mozambique, waarbij het project ten onder dreigt te gaan aan corruptiepraktijken. Ga ook eens belasting betalen: en dan alle belastingen die wij inwoners ook moeten betalen. Dan ben je pas echt ‘van het volk’. En als tegenprestatie mag de koningin best weer haar AOW ontvangen, waar ze toen ze 65 werd van af zag.

Goed nieuws was er ook: de verkapte dubbele autobelasting, de kilometerheffing, wordt in ieder geval uitgesteld tot september 2012. En hopelijk nog vele jaren later. Waarom beseffen zo weinig politici niet dat iedere automobilist nu al kilometerheffing betaalt? Hoe meer je rijdt, hoe meer benzine je betaalt en hoe meer je dus aan benzinekosten hebt!

Ander goed nieuws: De SS’er Heinrich Boere (88) wordt toch nog berecht voor het vermoorden van drie Nederlandse burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd na deze oorlog bij verstek ter dood veroordeeld, wat later werd omgezet in levenslange gevangenisstraf. Boere heeft ruim zestig jaar zijn verdiende straf ontlopen, maar eindelijk wordt hij aangepakt: op 28 oktober begint het proces tegen Boere.

Wat zouden de linkse partijen ervan hebben gezegd als indertijd Minister Verdonk de leeftijd van importbruiden had opgeschaald naar 24 jaar? Waarschijnlijk hadden ze moord en brand geschreeuwd. Nu zit er een linkse regering en wordt dit alsnog gedaan. De grenzen tussen links en rechts vervagen dus flink, zo blijkt maar weer.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Rico Bulthuis (98): Nederlands schrijver en poppenspeler
Rob Bron (66): Nederlands motorcoureur
Arend Jan Dunning (78): Nederlands cardioloog
Raymond Federman (81): Frans-Amerikaans schrijver
Irving Penn (92): Amerikaans fotograaf
Francisco Alguersuari (90): Spaans fotograaf
Stephen Gately (33): Iers zanger van Boyzone

De term van de week: Archeologische verwachtingswaarde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten