1.5.12

Verkiezingen

Column: De waan(zin) van de week

Het was zonder twijfel een politieke week in optima forma. Na zeven weken onderhandelingen trok Wilders de stekker uit het gedoogkabinet en dat betekende het einde van een centrumrechtse regering die vrijwel niets heeft kunnen bereiken. Op de 130 km op de (meeste) snelwegen na dan en dat is te danken aan de voortvarendheid van minister Schultz Van Haegen.

De linkse oppositie verraste heel Nederland door direct na het bepalen van de nieuwe verkiezingsdag (12 september) door te pakken. De Kunduzcoalitie, bestaande uit ChristenUnie, GroenLinks en D66 samen met CDA en VVD vonden elkaar binnen anderhalve dag om zo’n 10 miljard euro aan bezuinigingen en belastingverhogingen overeen te komen. Die leidde tot lof uit Europa en van de credit rating agencies; u weet wel, die bureaus die geld verdienen door zelf te bepalen welk land wordt afgewaardeerd in haar leenstatus. Met zulke vrienden…

Maar zonder dat akkoord had Nederland inderdaad een flater geslagen, internationaal gezien. Natuurlijk is het een feit dat dit land mede in de financiële problemen gekomen is door het miljardengekluns van andere Europese naties. Maar het door Nederland niet voldoen aan internationaal afgesproken verdragen, zou er alleen maar toe leiden dat ook andere landen hun begrotingsregime zullen versoepelen. En het is nu al dweilen met de kraan open.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Chris Ethridge (65): Amerikaans bassist
Nell Ginjaar-Maas (80): Nederlands politica
Louis le Brocquy (95): Iers schilder
Wim Franken (90): Nederlands componist en beiaardier
David Weiss (65): Zwitsers kunstenaar
Dik Bruynesteyn (84): Nederlands striptekenaar en cartoonist
Roland Moreno (66): Frans uitvinder van de chipkaart
Benzion Netanjahu (102): Israëlisch historicus

Het woord van de week: Kunduzcoalitie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten