8.5.12

Pestmoordenaars

Column: De waan(zin) van de week

Deze column schrijf ik als eerbetoon aan alle pestslachtoffers. Door de jaren heen zijn honderdduizenden levens verwoest door klas- of buurtgenootjes die de individualisten in onze samenleving vernederden, treiterden, stilzwegen en kapot maakten. Triest dieptepunt was onlangs de zelfmoord van het pas 13-jarige meisje Livia uit Pijnacker. Haar pestende klasgenootjes en de meelopers hebben deze zelfmoord op hun geweten; het zijn pestmoordenaars geworden.

Kinderen die gepest worden, dragen iedere dag een zwaar juk. ’s Ochtends na het wakker worden, neemt de vrees voor wat er die dag komen zal al gauw de overhand. Ook is er de hoop dat die dag wél een leuke dag zal worden. Maar hoe langer het pesten voort duurt, hoe vager die hoop wordt totdat de hoop compleet verdwenen is. Voor pestslachtoffers is  het bijna altijd moeilijk om over hun problemen te praten. Met wie moeten ze dat doen? Vaak hebben ze geen vriendjes of vriendinnetjes omdat de andere kinderen bang zijn om zelf slachtoffer te worden als ze het voor een pestslachtoffer opnemen. En aan je ouders vertellen dat je gepest wordt, doe je ook maar hooguit een paar keer. Want nadat je het verteld hebt, zijn er vaak maar twee gevolgen. Of je ouders spreken er schande van en horen de verhalen verder machteloos aan. Of ze ondernemen actie, stappen naar de school om hun beklag te doen. Na maatregelen van de schoolleiding tegen de pesters, worden de pestpartijen vervolgens alleen maar erger.

Meer dan de helft van de pestslachtoffers loopt rond met zelfmoordneigingen. De een doet dit om niet meer de pijn van het getreiterd worden te voelen. De ander besluit om de hand aan zichzelf te slaan, uit de hoop dat de pesters zich schuldig zullen voelen. Degenen die vervolgens verantwoordelijk zijn voor de zelfmoord; de pesters, blijken die schuldgevoelens echter niet tot nauwelijks te kennen. Ze ontkennen of bagatelliseren hun aandeel in de pesterijen en gaan over tot de orde van hun dag. Op dit moment worden, na een door pesten veroorzaakte zelfmoord, de pesters en meelopers niet behandeld voor hun pestgedrag. Dat moet veranderen. Wanneer in de toekomst een pestslachtoffer tot haar of zijn wanhoopsdaad is gekomen, moeten de veroorzakers verplicht psychologisch onderzocht en begeleid worden. Die behandeling mag pas beëindigd worden nadat de pestmoordenaars hebben ingezien dat wat zij deden – of nalieten – onacceptabel is.

Een betere wereld begint bij jezelf. Denk aan je medemensen.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Sibusiso Duma (25): Zuid-Afrikaans polospeler
Zvi Zeitlin (90): Russisch violist
Lloyd Brevett (80): Jamaicaans bassist
Jimmy Smet (34): Belgisch voetballer
George Knobel (89): Nederlands voetbaltrainer
Gerard van Westerloo (69): Nederlands journalist
George Lindsey (83): Amerikaans acteur

Het woord van de week: Pestmoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten