27.12.11

Pluim

Column: De waan(zin) van de week

Het was een beestachtig weekje. Zo stonden op de voorpagina van een digitale ochtendkrant op het zelfde moment maar liefst zeven artikelen over dieren en beesten. De Telegraaf kopte: ‘Horrorhond bijt klein meisje’, ‘Poes in kerstmuts’, ‘Man slaat hond dood met stofzuigerslang’, ‘Beestachtig lekker kerstdiner’, ‘Geruzie om puppie’, ‘Honderden dieren in koffer’ en ‘Drie katten dood door brand’. In de zomer ging het tijdens de komkommertijd in ieder geval nog over de EHEC-komkommers, maar in de kerstperiode kunnen de media er beter ‘Huisdierentijd’ van maken.

Voor één keer kijk ik in mijn column niet alleen achteruit op de afgelopen week, maar ook vooruit naar het komende jaar 2012. Hoeveel geluk, geluksmomenten en gelukkige uren/weken/maanden zal mijn gezin meemaken? Zal de liefde en gezondheid van ons gezin zo blijven als het nu is? Om dat te bereiken moet je er ook samen hard voor werken.

Komen onze ambities en wensen dit jaar uit? Dan wordt het de hoogste tijd voor nieuwe ambities. Citius, Altius, Fortius, oftwel de Olympische slogan; Sneller, hoger, sterker. Net als iedere loonslaaf wil ook de eenzame schrijver eer(betuigingen) voor zijn werk. Een Pullitzer of Nobel prijs is natuurlijk meegenomen, maar of dat in 2012 al zal lukken is nog maar de vraag.

De meeste zelfstandig opererende journalisten krijgen hun eerbetoon uit de reacties van andere mensen over de stukjes en artikelen die zij geschreven hebben. Zo’n pluim is een kleine moeite, maar maakt de dag van degene die hem ontvangt. Daarom stel ik voor om van 2012 het Jaar van de Pluimen te maken. Geef minimaal eens per week een pluim aan iemand; het maakt niet uit of het je man, de caissière of een stratenmaker is. Zeg gewoon dat het werk wat ze op dat moment doen, goed uitgevoerd wordt. U voelt zich goed en u hebt iemand blij gemaakt.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Hana Andronikova (44): Tsjechisch schrijfster
Jacob E. Goldman (90): Amerikaans wetenschapper
David Gold (31): Canadees metalzanger
Dick Kuil (63): Nederlands schrijver / historicus
Cees van Dongen (79): Nederlands motorcoureur
Johannes Heesters (108): Nederlands operettezanger
Vitali Tsesjkovski (67): Russisch schaakgrootmeester
Bruno Huygebaert: (50): Belgisch journalist
Joop Korebrits (68): Nederlands voetballer

Het woord van de week: Pluimcadeau.

20.12.11

Pedo’s

Column: De waan(zin) van de week

De afgelopen week stond in het teken van de pedofielen. In Arnhem nam het gemeenteraadslid Martin van Meurs gewoon weer zitting in de raadszaal, nadat hij zijn gevangenisstraf van negen maanden had uitgezeten. Hij moest het cachot in omdat hij kinderporno bezat en verspreidde. Het publiek joelde vanaf de tribune ‘Meurs, we slaan je beurs’, waarna de burgemeester de zaal liet ontruimen.

De commissie Deetman concludeert dat de katholieke priesters, monniken en nonnen tussen de 10.000 en 20.000 slachtoffers heeft gemaakt. Dat is natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg, want het instituut kerk bestaat natuurlijk al veel langer dan de periode die Deetman c.s. heeft onderzocht. En hoeveel mensen hebben er zelfmoord gepleegd vanwege de seksuele mishandelingen die ze als kind hebben ondergaan? Erger nog: hoeveel van de slachtoffers van toen zijn later zelf in de fout gegaan en hebben zich aan andere kinderen vergrepen? De statistieken wijzen namelijk uit dat slachtoffers van kindermisbruik later juist daders worden. Vaak willen die personen het gevoel van machteloosheid die ze zelf ervaren hebben, omzetten in een machtsbeleving ten opzichte van een ander kind. En zo blijft de vicieuze cirkel maar doorgaan.

Opvallend is te zien hoe de huidige generatie priesters en bisschoppen hun handen blijven wassen in onschuld. ‘Wir haben es nicht gewusst’. Er is geen enkele vertegenwoordiger van de kerk in Nederland die zegt: ‘Tot de onderste steen boven is en al die pedofiele kinderverkrachters zichzelf hebben aangegeven bij de politie, wil ik niets meer met het instituut kerk te maken hebben.’ Laten we wel wezen: om te geloven heb je geen kerk of moskee nodig. Dat geloofsgevoel zit in je of niet.

De Marokkaanse imam Mohamed al Maqhraoui, die bekend staat om zijn uitspraak dat je best mag trouwen met 9-jarige meisjes, komt niet naar Nederland. Hij was uitgenodigd door de As Soennahmoskee in Den Haag, waar hij op 23 december een speech zou houden over ‘standvastigheid en verleiding.’ Had hij een visum aangevraagd, dan zou dit geweigerd worden, zo werd al eerder duidelijk. Deze week werd duidelijk dat hij besefte dat zijn aanwezigheid in Nederland niet gewenst is: hij heeft geen aanvraag voor een visum gedaan. Of hij via België naar Nederland reist om alsnog die speech te geven, is niet bekend.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Russel Hoban (86): Amerikaans schrijver
Olga Madsen (64): Nederlands cineaste en televisieproducente
Boris Tsjertok (99): Russisch ruimtevaartpionier
Christopher Hitchens (62): Brits-Amerikaans journalist
Gadzhimurat Kamalov (46): Russisch journalist
Slim Dunkin (24): Amerikaans rapper
Ulf Aas (92): Noors illustrator
Eva Ekvall (28): Venezolaans model, Miss Venezuela en tv-presentatrice
Kim Jong-il (69): Noord-Koreaans staatshoofd
Václav Havel (75): Tsjechisch schrijver en politicus

Het woord van de week: Kerstverplichting.

13.12.11

Hypotheekrenteopslag

Column: De waan(zin) van de week

De afgelopen week las ik in één krant drie artikelen die mijn dag niet vrolijker maakten. Het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) wordt doorgestart, het CDA (en mogelijk de VVD) wil draaien op het hypotheekrenteaftrekstandpunt en het CDA aarzelt over haar toestemming om de maximumsnelheid te verhogen naar 130 kilometer per uur.

Jarenlang is er gebakkeleid of het EPD landelijk moet worden ingevoerd. De Tweede Kamer gaf haar toestemming, maar de Eerste Kamer wees het idiote plan af. Terecht, want er bestonden grote gevaren voor de privacy. Via een omweg lijkt het EPD er toch te komen. De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) richt samen met enkele huisartsen, ziekenhuizen en apothekers een nieuwe organisatie op: de Vereniging van Zorgaanbieders. Deze organisatie moet het EPD invoeren. De bedreigingen voor de privacy zijn er echter nog steeds. Sterker nog; de gevaren worden alleen maar groter, want nu komt het EPD in handen van een particuliere organisatie waar niet of nauwelijks controle van buitenaf op mogelijk is. En wat doet de overheid? Trekt de regering aan de handrem en schreeuwt moord en brand om de privacy van de mensen te bewaken? Welnee. De regering subsidieert dit particuliere initiatief ook nog eens met twee miljoen euro.

De politiek debatteert weer volop over de hypotheekrenteaftrek. De jaloezie viert weer hoogtij: wat is het toch oneerlijk dat mensen die dagelijks naar hun werk gaan, en krom liggen om hun huis te betalen, zich na dertig jaar toch nog eigenaar/bezitter van een eigen stulpje mag noemen. De regering zou juist moeten belonen dat gezinnen zo ver vooruit kijken, zodat de toekomst van hun kinderen beter gewaarborgd wordt. Er moet juist een hypotheekrenteopslag komen; dat stimuleert de mensen om een huis te kopen. Zo komt de woningmarkt weer op gang, komt de economie weer in full swing en wordt de toekomst van honderdduizenden kinderen een stuk florissanter.

En, ik blijf erbij: een discussie over een hypotheekrenteaftrek mag niet verlopen zonder de bodemloze put van de huursubsidies erbij te betrekken. Iedere euro die van de hypotheekrenteaftrek af gaat, moet dan ook van de huursubsidies afgetrokken worden.

Ondertussen krijgt het CDA weer natte voeten. Partijvoorzitter Peetoom, die altijd al tegen een samenwerking met de PVV was, speculeert vrij over de mogelijke val van het kabinet. Ook aarzelt de partij over het verhogen van de maximumsnelheid op de Nederlandse wegen naar 130 kilometer per uur. En waarom geeft het CDA deze weerstand? Ze zijn bang dat agrariërs door extra uitlaatgassen van harder rijdende auto’s in de knel kunnen komen, omdat dan het plafond van het maximum gebruik van stikstof sneller bereikt wordt.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Jos van der Vleuten (68): Nederlands wielrenner
Jerry Robinson (89): Amerikaans stripauteur
Werner Kofler (64): Oostenrijks auteur
Roman Simakov (27): Russisch bokser
Davida Karol (94): Israëlisch fotografe, schrijfster en actrice
Andres Ehin (71): Estse schrijver
Harold Hopkins (67): Australisch acteur
Alberto de Mendoza (88): Argentijns acteur

Het woord van de week: Printmiep.

6.12.11

Poppenspelers

De waan(zin) van de week

Het komende weekend gaat weer een poppenshow van start. Dan komen de ‘leiders’ van de Europese landen in Brussel bij elkaar om nu, eindelijk, toch maar, een oplossing te vinden om zich uit de economische crisis te worstelen. Maar in feite hebben deze politici helemaal geen inspraak meer; zij worden geleid door kredietbeoordelingbedrijven als Standard & Poor’s. Deze organisaties bepalen echt wat er gaat gebeuren. Als Standard’s machtige hand het wil, staat gansch Europa stil.

De enige Europese landen die nog een Tripple A rating hebben, en dus tegen lagere rentetarieven geld op de internationale markten kunnen lenen, zijn Nederland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Finland en Luxemburg. Standard & Poor’s waarschuwt dat deze rating binnenkort tot het verleden kan behoren als het Europese schuldenprobleem niet wordt opgelost. Wie met pek omgaat, wordt met pek besmeurd en dankzij de janboel en wanboel in Zuid-Europa worden de ‘gezonde’ landen ook het slijk in getrokken.

En met welke oplossingen komen Merkel en Sarkozy? ‘We moeten afspreken dat de landen zich voortaan wél, maar nu echt!, aan de regels houden.’ Frankrijk en Duitsland hebben zelf boter op het hoofd, want enkele jaren geleden overtraden zij zelf de afgesproken marges op financieel gebied. Toen werd ook bepaald dat er geen sancties kwamen, met als gevolg dat alle landen carte blanche hadden om op financieel gebied te doen en laten wat ze wilden.

Het moet nu afgelopen zijn dat de landen zich richten op het verkeerde probleem. Het gaat niet om de schulden; dat is een gevolg van de werkelijke oorzaken. Het wordt tijd voor een nieuw Bretton-Woods. Nieuwe afspraken moeten worden gemaakt over de manier waarop het internationale financiële stelsel is geregeld. Er moet een einde gemaakt worden aan het speculeren (a la baisse of a la hausse), aandeelhouders ontvangen geen winstuitkeringen meer en winsten van corporaties dienen in de ondernemingen zelf gestoken te worden.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Alan Sues (85): Amerikaans acteur
Christa Wolf (82): Duits auteur
Anton Amberger (91): Duits bioloog
Mariette Beco (90): Belgische vrouw aan wie Maria verschenen zou zijn
Chiyono Hasegawa (115): Japans oudste mens
Bill Tapia (103): Amerikaans jazz-muzikant
Dev Anand (88): Indiaas acteur
Peter Gethin (71): Brits Formule 1-coureur

Het woord van de week: Ranglijstjournalistiek