23.11.11

Oplossing

Column: De waan(zin) van de week

Wie reageert op een actie, speelt de tweede viool. Al jarenlang buitelen de Europese regeringsleiders over elkaar om de schade veroorzaakt door de aandelen/opties/olie/etc. markten in te perken. Nieuwe afspraken worden gemaakt, Europese noodfondsen (tot een bedrag van momenteel 1 biljoen euro) worden ingesteld en nog altijd zakt het oude continent dieper in de modder.

Ondertussen wrijven de hedge funds zich in de vette vingers en bespreken ze onderling welk land ze deze maand weer flink onder druk gaan zetten. Anticiperend op dalende aandelen in die regio, worden voor die tijd voor miljarden aan put- en call opties verhandeld. Kortom, ter verrijking van enkele grote conglomeraten lijden honderden miljoenen mensen dagelijks onder enorme bezuinigingen, verhogingen van de belastingen en massaontslagen.

Nu is het tijd om de crisis aan te pakken. Maar niet door het richten op de bijverschijnselen (hogere rente voor de verschillende landen), maar door het kwaad met wortel en al uit te roeien. De beleggingssyndicaten die misbruik maken van allerlei optiemogelijkheden moeten aangepakt worden. Om dit te bereiken, moet het complete beleggingssysteem op de schop. Het is toch te belachelijk voor woorden dat in de derde wereldlanden miljoenen mensen honger lijden omdat de graanprijzen gigantisch zijn gestegen?! En die prijsstijging werd niet veroorzaakt door een tekort aan graan, maar enkel vanwege gokkende handelaren die op de wereldmarkt anticiperen op stijgende prijzen. En zo de prijs omhoog drijven.

Daarom vanuit deze column een voorzetje voor de dames en heren politici. Schaf de call en put opties onmiddellijk af. Doe hetzelfde met de credit default swaps (verzekeringen tegen verliezen op leningen). Van aandelen en opties zou maar een beperkt percentage vrij verhandeld mogen worden; dit beperkt de gevolgen van credit funds die zich massaal op een bedrijf of groep van bedrijven stort. Verder moet de handel in basisgrondstoffen compleet verboden worden: graan, maïs, olie en gas, om mee te beginnen.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Saskia Poldervaart (66): Nederlands feministe
Kiss Riemvis (91): Nederlands kunstenares
Daniel Sada (58): Mexicaans dichter en schrijver
Russell Garcia (95): Amerikaans componist
Karin Peters (73): Nederlands schrijfster
Eberhardt (Piltz (69): Duits journalist en correspondent
Arie van Deursen (80): Nederlands historicus
Gregory Halman (24): Nederlands honkballer
Danielle Mitterrand (87): Frans echtgenote van oud-president François Mitterrand
Elisabeth Versluys (87): Nederlands actrice

Het woord van de week: Mistweg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten