16.11.11

Water

Column: De waan(zin) van de week

En opnieuw wil een meerderheid van de Tweede Kamer af van de waterschappen. Daarmee zou 500 miljoen euro aan kosten bespaard kunnen worden. Afschaffing is echter een slecht idee en niet alleen omdat dit het oudste democratische instituut is dat Nederland rijk is. De besturen van de waterschappen houden zich uitsluitend bezig met het in de gaten houden van de doorstroming, dijken, waterwegen en bescherming van Nederland tegen de eeuwigdurende dreiging van overstromingen en grote droogtes. Het afschaffen van de waterschappen en het onderbrengen van de gelden bij de provincies en gemeenten zorgt ervoor dat die pecunia in de grote pot gaan. Geef lokale besturen de keuze om geld te besteden aan, bijvoorbeeld, de aanleg van een rotonde of een onderkomen voor de plaatselijke harmonieclub. Hoeveel bestuurders hebben de daadkracht en het weerstandsvermogen om te zeggen: ‘Helaas mensen, wij gaan dit geld besteden aan zaken die wellicht over honderd jaar van pas komen, zoals dijkonderhoud’? Kortom; behoud de waterschappen!

Na bijna twee jaar van soebatten dringt langzamerhand ook het besef door bij de landelijke politiek dat de invoering van een munteenheid voor de stabiele (noordelijke) EU-landen, de Neuro, serieus overwogen moet worden. De tegenstanders van de Neuro, die hun politieke lot verbonden hebben aan de beslissing om honderden miljarden euro in een Griekse (en mogelijk Italiaanse, Spaanse, Portugese en Belgische) bodemloze put te gooien, maken gebruik van hun ouderwetse ‘scare tactics’. Door invoering van de Neuro zou de munt veel te sterk worden en dat zou de export heel erg schaden, met veel baanverlies tot gevolg. Pardon? Dames en heren, de Neuro is voor Nederland in feite de situatie van voor de invoering van de euro. Toen was de gulden namelijk de facto gekoppeld aan de D-mark en volgens mij hadden we het in die tijd zo slecht nog niet. Bovendien, Europese landen blijken het ook zonder de euro nog prima te doen; kijk maar naar Engeland of Zwitserland.

Wat gebeurde er nog meer deze week? Een notoire dief werd bij het sportcomplex Frans Otten Stadion in Amsterdam betrapt door vier postende vrijwilligers. Door een nekklem belandde hij in een coma en kan hij sterven. Is dat zielig of valt het onder de categorie ‘Risico’s van het vak’? Ook de Katwijkse dominee Vlietstra haalde het nieuws; hij refereerde aan een tekst uit de 18de eeuw die ouders oproept hun kinderen te kastijden (slaan, tuchtigen). ‘Hij was een beetje dom’, zou Maxima zeggen. Door het citeren van dit soort teksten geef je als predikant al dan niet impliciet aan dat je voorstander bent van het slaan van kinderen. En als volwassene moet je gewoon met je fikken van kinderen afblijven. Punt.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Heavy D (44): Amerikaans rapper
Arie Kuiper (77): Nederlands journalist en biograaf
Andy Tielman (75): Nederlands zanger en gitarist
Barbara Grier (78): Amerikaans schrijfster en uitgeefster
Cor du Buy (90): Nederlands tafeltennisser
Evelyn Lauder (75): Amerikaans socialite en filantroop
Guido Falaschi (22): Argentijns autocoureur

Het woord van de week: Kastijding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten