20.9.11

Gepamper

Column: De waan(zin) van de week


Het pensioenakkoord is het allerlaatste voorbeeld waarbij de babyboomers nog eens lekker uit de pot kunnen graaien. Ze laten de generaties na hun een economische, financiële en landencrisis en wie mogen de troep opruimen? Precies; wij, de generatie Nix, zoals de graaiende babyboomers zich in de jaren ’80 zo laatdunkend over ons uitlieten. ‘Het zal mijn tijd wel duren’, was een ander credo dat in die periode gebezigd werd en die woorden zijn nog bijna uitgekomen ook. Meer correct blijkt echter: ‘Het zal mijn werkbare leven wel duren’.

De stemmeerderheid van de Vakcentrale FNV heeft ingestemd met de pensioenakkoorden en hierdoor zitten alle 55-plus werknemers op rozen. Zij mogen stoppen op hun 65ste en worden niet beboet in hun AOW-uitkering als ze wat eerder willen stoppen. Voor de rest van de samenleving wordt het weer zwoegen. Niet alleen moeten we langer werken voor de pensioenen van de babyboomers, ook moeten we kromliggen om het internationale financiële debacle van graaien en grijpen te overkomen.

Het is aan ons, de vijftig-minners, om een nieuw soort economie op te bouwen. Een economie waar geen plaats is voor bonussen die aan ontvangers van loon, salaris of gage wordt uitgegeven. Waar iedereen een vast salaris krijgt en werkgenot kan worden gegeven door secundaire faciliteiten; fijne collega’s, goede kinderopvang en zorg voor elkaar. Andere secundaire faciliteiten (zoals promotie) kunnen verdiend worden door zich te onderscheiden.

Onze generatie zal het minder goed hebben dan de 55-plussers, maar wij zetten het egocentrische denken van ons af en stellen ons leven in het teken van één doel; de toekomst van onze kinderen. Dat vraagt een radicale omslag in het denken en afscheid nemen van de babyboomdenkwijze van de afgelopen decennia. Duidelijke afspraken moeten worden gemaakt en nagekomen. Personen/bedrijven/landen die de boel belazeren, moeten worden aangepakt. Waarom al dat gepamper met Griekenland? Sinds 1986 hebben zij jaarlijks uit de miljardensubsidiepot van de EU kunnen grazen. Bij de invoering van de Euro hebben zij valse cijfers gebruikt om aan de voorwaarden te kunnen voldoen en ook daarna bleef dit land op de pof leven. Het land moet eerst zelf – met de exclusieve hulp van de IMF – uit de sores komen en tot die tijd dient Griekenland uit de euro gezet te worden.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

DJ Mehdi (34): Frans DJ en hiphopproducer
Gilles Chaillet (65): Frans stripauteur
Georges Fillioud (82): Frans politicus en minister
Kara Kennedy (51) : Dochter van Ted Kennedy
Minck Oosterveer (50): Nederlands striptekenaar
Dolores Hope (102): Amerikaans zangeres en weduwe van Bob Hope

Het woord van de week: Zoutpolitie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten