13.9.11

Fascist

Column: De waan(zin) van de week

Stralend presenteerde Agnes Jongerius in juni het pensioenakkoord, dat ze zojuist had gesloten met de werkgeversorganisaties en de overheid. In het kort gezegd kwam het erop neer dat er voor 55-plussers weinig zou veranderen en dat de jongere generaties nog jaren extra door moeten werken. Wie eerder stopt, moet boetes betalen (een lagere AOW) en wie later stopt met werken krijgt minder AOW omdat ze daar in jaren ook minder gebruik van maken. Bovendien wordt het merendeel van de risico’s bij de werknemers gelegd, zo is de algeheel heersende overtuiging. Het Njet kwam afgelopen week van de Abvakabo en FNV Bondgenoten; zij willen het pensioenakkoord niet ondertekenen. Een moedige stap, maar ik verwacht dat de werkgeversbonden en de overheid zich in hun handen wrijven van vreugde. Nu kunnen deze partijen verdere stappen ondernemen om een nieuw ‘slikken of stikken’ akkoord aan Jongerius voor te leggen. Waarbij uiteraard de spreekwoordelijke kruimeltjes ook niet zullen worden vergeten.

Premier Mark Rutte heeft de afgelopen weken en maanden nogal wat fouten gemaakt. En dit keer heb ik het niet over zijn miscalculatie van een extra 50 miljard euro die in de bodemloze Griekse en Europese putten wordt gestopt. Nee, het gaat om een nasleep van de Tweede Wereldoorlog. De veroordeelde moordenaar en fascist Klaas Faber loopt al decennialang vrij rond in Duitsland. Hij werd een aantal jaren geleden opgespoord door een onderzoeksjournalist en een aanvraag is ingediend om Faber achter de tralies te zetten. De Duitsers zijn echter niet genegen om dit snel af te handelen, waarop deze week het verzoek kwam dat Mark Rutte de uitlevering danwel in de gevangenis plaatsen van Faber zou bespreken met bondskanselier Angela Merkel.

Rutte heeft laten weten dat hij dat ‘niet verstandig’ vindt. Hij denkt dat hij de zaak hier niet mee bevorderd. Wat een flauwekul! Iemand die is veroordeeld voor oorlogsmisdaden en vervolgens ontsnapt, moet na opsporing direct weer achter de tralies verdwijnen. Overleg hierover op het hoogste niveau, zal zeker leiden tot bespoediging van het ambtelijke proces. Ook al zal Merkel tegen Rutte hooguit kunnen zeggen dat ze zich over de zaak zal buigen. Door niet te handelen, geeft Rutte impliciet aan dat hij het vrij rondlopen van Faber niet zo erg vindt.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Hiroe Yuki (62): Japans badmintonspeelster
Daniil Sobtsjenko (20): Oekraiens ijshockeyer, een van 23 bij vliegtuigongeluk omgekomen spelers
Peter van der Hoven (66): Nederlands schrijver
Daniel Hulet (66): Belgisch stripauteur
Khairy Shalaby (73): Egyptisch schrijver
Frans Nypels (74): Nederlands journalist en hoofdredacteur
Christian Bakkerud (26): Deens GP2-coureur

Het woord van de week: Schipholglossy.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen