8.3.11

Schijnwinst

Column: De waan(zin) van de week

Wekenlang voerden landelijke politici campagne om de mensen naar de stembus te krijgen voor de verkiezingen van Provinciale Staten. Het resultaat mocht er wezen, want maar liefst 56% van de mensen ging stemmen: 12% hoger dan bij de vorige PS-verkiezingen vier jaar geleden.

Tijdens de uitslagenavond kraaiden de linkse partijen victorie: “De coalitie heeft maar 35 van de benodigde 38 zetels in de Eerste Kamer!” “Dit kabinet moet opstappen!” De voorvrouwen en voormannen buitelden over elkaar heen om voor het oog van de camera de ene na de andere superlatief uit te kramen. Later op de verkiezingsavond bleek dat de uitslag toch niet zo was als de exitpolls deden vermoeden. Het hangt er om of de huidige coalitie VVD, CDA met gedoogsteun van PVV (en SGP), ook in de Eerste Kamer een meerderheid zal halen. Dit wordt beslist in honderden achterkamertjes door heel Nederland: daar vindt tot 23 mei het grote politieke spel plaats.

Kun je verwachten van iemand die niet democratisch gekozen is, om zich te bekommeren om democratische grondrechten? Niet automatisch. Daarom is het ook jammer dat koningin Beatrix, door haar moeder Juliana in 1980 aangesteld als opvolgster, zich niet lijkt te bekommeren om de demonstraties in Oman. Daar hopen miljoenen mensen om een grotere vrijheid van meningsuiting te bewerkstelligen. De politiek zegde een staatsbezoek van de koningin af, maar daarop besloot Hare Majesteit in al haar wijsheid om, met in haar kielzog kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima, een ‘privé-bezoek’ af te leggen. Blijkbaar horen enkele bedrijven ook tot haar familie, want een delegatie zakenlieden lift vrolijk mee tijdens dit privé-bezoek.

Ik neem het haar niet kwalijk, want er moet ook gedacht worden aan de economische belangen. Maar het huidige systeem dat de Koning(in) niet verantwoordelijk kan worden gehouden, is antiek en kan op de schop. Als het staatshoofd bepaalde stappen wil ondernemen, dan zou ook dat staatshoofd hiervoor verantwoording moeten afleggen. Het zijn immers mensen van vlees en bloed, net als u en ik, waarde bloglezer. Al ontvangen ze wel een iets hogere uitkering van de staat…

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Mike Lounge (64): Amerikaans astronaut
Theo Bor (62): Nederlands directeur Bond Tegen Het Vloeken
John Haines (86): Amerikaans dichter
Goga Kapoor (70): Indisch acteur
Krishna Prasad Bhattarai (86): Nepalees eerste minister
Simon van der Meer (85): Nederlands fysicus en Nobelprijswinnaar
Michail Simonov (81): Russisch vliegtuigontwerper
Alberto Granada (88): Argentijns metgezel van Ernesto Che Guevara

Het woord van de week: Bonusbanken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten