22.3.11

Miljoenenbonus

Column: De waan(zin) van de week

We mogen topman Jan Hommen van de ING samen met zijn bestuursleden dankbaar zijn voor hun actie om zichzelf een miljoenenbonus toe te kennen. Hun besluit maakte genadeloos duidelijk hoe ver dit soort bestuurders af staan van de realiteit van tegenwoordig. Hoe komen mensen erbij, die aan het hoofd van een organisatie staan, om zichzelf vette bonussen toe te kennen, terwijl de bank zelf nog vijf miljard aan staatssteun moet terugbetalen. En op dezelfde dag vermelden dat de lonen van het personeel worden gematigd en de pensioenen bevroren. De stortvloed aan protesten en de vele mensen die hun ING-rekening hebben opgeheven, hebben Hommen er nu toe doen besluiten om af te zien van zijn bonus. Voorlopig, althans.

Kan nu eindelijk die wet gemaakt worden om bonussen te maximeren tot de Balkenendenorm? Tenminste, het salaris van de minister-president (191.000 euro), niet wat Balkenende nu als adviseur verdient. En als we het toch hebben over het maken van een nieuwe wet; zorg er dan ook voor dat ouders/familieleden van slachtoffers zich kunnen uitspreken in de rechtbank. Kinderen van anderhalf jaar die anaal verkracht worden, zijn namelijk nog niet in staat dat te doen.

Een ander controversieel idee, dat de eindstreep niet haalde, is de invoering van het landelijk elektronisch patientendossier (EPD). Al lange tijd is duidelijk dat het EPD niet goed doordacht is en dat het absoluut niet zeker is, dat zo’n uitwisseling van gegevens leidt tot verbetering van de zorg. Sterker nog: de gegevens zullen door (commerciele) instanties ge- en misbruikt worden voor ulterieure motieven. Dat kan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gesteld worden. Ook de privacy van patienten wordt door invoering van het EPD aangetast. Overigens kan iedere Nederlander voor zichzelf of zijn/haar kinderen aangeven dat de eigen gegevens niet worden opgenomen in een eventueel toekomstig EPD. Honderdduizenden mensen hebben hier al gebruik van gemaakt.

Overigens, in wat voor een maatschappij leven we eigenlijk? Tienduizenden mensen worden gedood in Japan door een aardbeving en een daaropvolgende tsunami. Nog eens honderdduizenden mensen worden bedreigd door een nucleaire ramp. In Nederland kijken en luisteren we naar dit nieuws, halen onze schouders op en zeggen: ‘Het is toch wat’. Maar zodra Knut, de vierjarige ijsbeer, overlijdt, staat voor veel mensen de wereld stil. De online condoleanceregisters maken overuren en duizenden mensen laten weten hoe erg ze het wel vinden dat die ijsbeer is overleden.

Mijn welgemeende felicitaties gaan uit naar Tineke Geessink (63), die bevallen is van haar gezonde dochter Meagan. Een kinderwens zit heel diep en iedere dag dat die wens niet vervuld is, doet het een stukje meer pijn. Zij heeft het heft in eigen handen genomen en gebruik gemaakt van de wetenschap. Iets wat mannen van 63 jaar en ouder niet hoeven te doen en als zij vader worden, kijkt de omgeving daar veel minder van op. Ik hoop dat Meagan en Tineke nog heel lang van elkaar kunnen genieten en theoretisch kan dat nog een halve eeuw zijn.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Nate Dogg (41): Amerikaanse rapartiest
Trinus Riemersma (72): Nederlands schrijver
Jos Kamphuys (58): Nederlands ondernemer en oprichter EkoPlaza
Jan Kuperus (82): Nederlands econoom en bankdirecteur
Antoinette van Monaco (90): Zus van prins Reinier
Warren Christopher (85): Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken
Hans Martens (65): Nederlands circusdirecteur
Nikolai Andrianov (58): Russisch gymnast
Hans Boskamp (78): Nederlands acteur, zanger en voetballer

Het woord van de week: Spitsgarantie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten