1.3.11

Snel-weg

Column: De waan(zin) van de week

“Laat Rutte zijn karwei afmaken”. Dat lijkt het credo van rechts te zijn, in de aanloop naar de verkiezingen voor Provinciale Staten op woensdag 2 maart. Deze leus uit het eind van de jaren ’80 van de vorige eeuw werd opgedragen aan de toenmalige minister-president Ruud Lubbers en leverde zijn partij, het CDA, veel stemmen op.

De afgelopen weken is de politiek verextremiseerd: links hamert erop dat de rechtse partijen de kleine man aanpakt en rechts verwijt links dat ze de problemen met een sneeuwschuiver voor zich uit duwt. Tot het land failliet gaat. Zoals altijd in dit land van polderen, zal de waarheid wel ergens in het midden liggen. Of iets er links danwel rechts van.

Het eerste resultaat van het kabinet VVD/CDA is er: Vanaf vandaag mogen automobilisten en motoren 130 kilometer per uur rijden op de A7, het Afsluitdijkdeel tussen Wognum en Zürich. Zuur zijn de linkse politici wel over dit resultaat. Zij praten schamper over de paar seconden tijdwinst. Echter, wanneer het kabinet inderdaad haar beloftes nakomt, zal de maximumsnelheid uiteindelijk op minstens 1/3de van de snelwegen (mooie naam, trouwens!) stijgen naar 130.

Even een rekensommetje. In totaal heeft Nederland 2360 km snelweg op 41.528 km² oppervlakte. Als inderdaad 1/3de hiervan de maximumsnelheid krijgt, wordt de snelheid op 786 kilometer verhoogd. Uitgaande van de gemiddelde afstand die een weggebruiker op de snelweg aflegt, kan de tijdwinst op 3 minuten per weggebruiker per dag ingeschat worden. En dat is een heel voorzichtige schatting. Met twee miljoen weggebruikers die dagelijks gebruik maken van deze extra snelheidsmogelijkheid, is de totale tijdwinst per dag dus zes miljoen minuten. Dat zijn 100.000 werkuren per dag die gewonnen worden: een aanzienlijke verhoging van de arbeidsproductiviteit. Per jaar levert dat 30 miljoen uren op waarin de mensen zich kunnen inzetten voor de economie. Over het stimuleren van de economie gesproken…

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Haila Stoddard (97): Amerikaans actrice en producer
Frans Wessel (50): Nederlands jiujitsuka
Justin Tennison (33): Amerikaans crewlid bij tv-serie ‘Deadliest Catch’
Harm Buiter (89): Nederlands burgemeester
Frans Elsen (76): Nederlands jazzpianist en jazzdocent
Dean Richards (36): Engels voetballer
Necmettin Erbakan (84): Ex-premier van Turkije
Franck Buckles (110): Laatste levende Amerikaanse veteraan die in de Eerste Wereldoorlog diende
Jane Russell (89): Amerikaans actrice

Het woord van de week: Gynaecoloogloos

1 opmerking:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen